Tiener slaat vriend vier tenen af met machete (update)

Deel dit artikel
Foto's: ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – Voor het afhakken van vier tenen is een 19-jarige man uit Ten Boer veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. Dit gebeurde in november 2019 tijdens een ruzie in de wijk Vinkhuizen in Groningen.   

De zaak werd vandaag achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachte tijdens de gebeurtenis nog minderjarig was. Na een aanvaring op sociale media vochten hij en zijn vriend een ruzie uit met een andere groep jongeren. De verdachte gebruikte daarbij een machete (groot mes). Tijdens een trap van zijn vriend haalde hij met de machete uit en raakte daarbij de voet van zijn vriend.

Vier tenen geamputeerd

Na het gevecht reden de verdachte, zijn broer en de vriend in een auto terug naar huis. Tijdens de rit gaf de vriend aan dat het niet goed ging met zijn voet. Ze reden door naar het ziekenhuis. Daar bleek dat bij de vriend vier tenen moesten worden geamputeerd. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot de jongen uit Ten Boer niet te vervolgen, omdat het slachtoffer door een eigen uithaal was geraakt.

Minder zwaar feit

Het slachtoffer diende bij het gerechtshof een klacht in (artikel 12). Het hof vond dat het OM toch tot vervolging moest overgaan. De inmiddels 19-jarige stond terecht voor zware mishandeling. De rechter vond dat zowel de verdachte als het slachtoffer beiden schuld hadden en vond het (lichtere feit) toebrengen zwaar lichamelijk letsel door schuld bewezen.

De straf komt overeen met de eis van het OM. Het slachtoffer diende ook een schadeclaim in, maar de rechter wees die af.

Foto's

Deel dit artikel