Bewoners Engelbert en Middelbert niet blij met verdwijnen buslijn: “We zijn heel erg verbaasd”

Deel dit artikel
Foto's: Tekst: Oogtv (bron) & Martin Nuver

Engelbert – Verbazing in Engelbert en Middelbert. Woensdag werd duidelijk dat in de toekomst de buslijn uit de dorpen gaat verdwijnen.

“We hebben al een tijdje geleden bij vervoersbedrijf Qbuzz aangekaart dat we in gesprek willen over de nieuwe dienstregeling”, vertelt voorzitter Marina Weel van Meerdorpen. “Daarop kregen we te horen dat men er mee bezig is, en dat men contact met ons zou opnemen. En nu lees ik in de media dat onze buslijn verlegd gaat worden en niet meer door onze dorpen gaat rijden. Dit verbaasd ons hoogstens.”

“Je ontneemt de mensen een laagdrempelige manier om in de stad te komen”
Weel noemt het ook een aderlating. “Hier in de dorpen wonen flink wat mensen die in het UMCG werken. In de zomer gaat men veel op de fiets naar het werk, maar in de donkere periode, als het regent of als er gladheid dreigt, dan pakt men de bus. En dan heb ik het nog niet eens over de mensen die slecht ter been zijn, of als patiënt naar het ziekenhuis moeten. Je ontneemt hen nu een laagdrempelige manier om in de stad te komen. Dit verbaasd ons heel erg.”

OV-bureau: “Veel klachten over de lijn”
Het OV-bureau Groningen-Drenthe laat in het ontwerp hoofdlijnen 2023 weten dat de route naar Harkstede wordt aangepast. Er wordt niet meer via Engelbert en Middelbert gereden, maar via de Hoofdweg. Wanneer de route wordt aangepast is nog onbekend, omdat dan eerst een vervangende halte aan de Middelberterweg klaar moet zijn. Ook wil men de resultaten van een participatieproces afwachten. Het aanpassen van de lijn levert een besparing op van 125.000 euro. Men schrijft verder: “Er zijn klachten van zowel chauffeurs als omwonenden over de huidige route van Q-link 5 door Middelbert en Engelbert. De dorpskernen zijn niet goed geschikt voor grote bussen.”

Kleinere bussen
Weel: “Die klachten zijn er ook zeker. Qbuzz rijdt met lange bussen via deze route (bussen met een lengte van 18 meter, red.) Diverse bewoners ervaren overlast. Wij willen hier graag met Qbuzz over in gesprek. Wellicht kunnen er kleinere bussen worden ingezet. Bussen heb je tegenwoordig in alle vormen en maten. Tot op heden is er echter geen gesprek geweest, en is altijd tegen ons gezegd dat we nog een uitnodiging krijgen.”

Foto's

Deel dit artikel