Middelstum: Man(45) uit Buren(Ameland) hoeft voor hulp bij zelfdoding niet de cel in

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – Een 45-jarige man uit Buren (Ameland) is voor hulp bij zelfdoding een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd. Dat betekent dat de man niet de cel in hoeft, zoals het Openbaar Ministerie (OM) dat wilde. Tegen de man was twaalf maanden cel waarvan negen maanden voorwaardelijk geëist. 

De man was behulpzaam geweest bij de zelfdoding van een 33-jarige vrouw in Middelstum. Door een telefoontje van haar buurman in augustus 2020 vonden de agenten het levenloze lichaam van de vrouw in haar appartement. In de ruimte lag een afscheidsbrief en cadeautjes voor vrienden. De vrouw had een zak over haar hoofd, met daaraan een slang die verbonden was met een stikstoftank. De politie deed nog onderzoek naar de herkomst van de stikstoftank, maar taste in het duister.

Er werd ervan uitgegaan dat de vrouw dit allemaal in haar eentje had geregeld. Het was bekend dat ze kampte met depressies en uit het leven wilde stappen. De zaak kreeg een andere wending door een bericht op Facebook, gericht aan de moeder van de overleden vrouw. De moeder schreef op sociale media dat ze niet alleen treurde om de dood van haar dochter, maar vooral omdat die in haar eentje is overleden. Ze kreeg een bericht van de man uit Buren, dat dat niet het geval was.

De man schreef dat hij de spullen had geleverd en bij haar was tot ze de laatste adem uitblies. Later ontkende de man met klem dat hij de spullen leverde. De rechter rekende de man aan dat hij een vrouw, die suïcidaal was, adviezen gaf waardoor de drempel tot zelfdoding voor de vrouw lager werd. Hij kende haar nog maar kort, via een datingsite en was geen arts. Alleen een arts mag volgens de euthanasiewet hulp bieden bij een zelfdoding.

Het was in het voordeel van de man dat hij mee zocht naar een humanere manier van zelfdoding. De vrouw speelde met de gedachte om van een flat te springen. Op internet zochten beiden naar een ‘vriendelijker’ manier. Bovendien is de man niet eerder veroordeeld.

 

Foto's

Deel dit artikel