Politie schrok van de wapenverzameling in tattooshop Stadskanaal (Update)

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – Agenten keken hun ogen uit en schrokken van de enorme hoeveelheid wapens in de woning van de 57-jarige man uit Stadskanaal. De geweren en pistolen lagen open en bloot door het hele huis. Enkele wapens waren schietklaar. 

Op verboden wapenbezit staan hoge celstraffen. Maar de officier van justitie hield er rekening mee dat de verdachte deze verzameling had geërfd. Tegen de man werd een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist.

 

De politie kreeg begin juni 2020 een melding van wapens en drugs in de woning van de man. De agenten zochten hem op en zagen wapens in alle soorten en maten liggen. Ook vonden zij munitie en andere verboden spullen zoals een boksbeugel, vlindermes en pepperspray. De hele straat werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwam eraan te pas om de wapens te identificeren en op te ruimen.

Illegaal vuurwerk in de kast

De Kanaalster stond ook terecht voor drugs- en vuurwerkbezit. Van de drugs wist hij niets, die waren van de opgroeiende kinderen in zijn huis. De drugs waren niet onderzocht op de samenstelling en de officier van justitie vroeg de verdachte van drugsbezit vrij te spreken. Het illegaal vuurwerk in de kast was van zijn dochter, gekocht in België. Dat was nooit afgestoken en domweg blijven staan. De aanklaagster vindt dat de Kanaalster wel voor dit bezit moet worden veroordeeld.

Naïeve man

De officier van justitie ergerde zich aan de houding van de verdachte. De man doet zich naïever voor dan hij is, zei ze. “Hij doet alsof hem alles is overkomen. Hij onderzoekt niet zelf wat hij in huis heeft en of dit gevolgen kan hebben”, zei de officier van justitie. De (schietklare) wapens lagen in zijn woning voor het grijpen, levensgevaarlijk zei de aanklaagster. De Kanaalster lijkt zich daarvan niet doordrongen, zei ze.

Oud strafblad

De verdachte heeft nauwelijks een strafblad met daarop veroordelingen van jaren terug. De man kwam in 2005 volop in het nieuws nadat hij tijdens een felle brand bij zijn woning door een agent werd neergeschoten. Hij kreeg het bevel om weg te gaan en weigerde. De agent vuurde drie kogels op hem af nadat de Kanaalster op hem afkwam. De agent meende zijn aanvaller een mes bij zich droeg.

De agent stond later terecht voor poging tot doodslag. Omdat hij handelde uit noodweer kreeg hij geen straf opgelegd. De Kanaalster werd vrijgesproken van het tot twee keer toe niet opvolgen van een ambtelijk bevel.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Foto's

Deel dit artikel