`Als horeca komen we pas met een plan als voor ons alles duidelijk is`

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – De Groningse horeca is niet van plan om te gaan werken aan een plan voor als het aantal coronagevallen op gaat lopen. Dat zegt Jan Akkermans van de Groningse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

De afgelopen periode liet gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66) weten dat sectoren zelf moeten werken aan een plan hoe zij bezoekers veilig kunnen ontvangen voor als het coronavirus opnieuw om zich heen gaat grijpen. “Als je nu aan mij vraagt of we werken aan dat plan, nee”, reageert Akkermans. “We willen wel werken aan een plan, maar dan moet eerst duidelijk zijn waar op gestuurd gaat worden. Gaat er gekeken worden naar de vaccinatiegraad? Naar het aantal ziekenhuisopnames? Naar het aantal besmettingen? Voor we dat niet duidelijk hebben, beginnen wij nergens aan.” zegt Oogtv.

“Elke horecaondernemers heeft een schuld aan zijn broek”
Nederland is inmiddels ruim vier maanden open. “Op zich gaat het met de Groningse horeca goed. Maar dat is gelijk een hele gevaarlijke uitspraak die ik doe. Als je kijkt naar het aantal bezoekers dat we op dit moment ontvangen, dan zitten we bijna op hetzelfde niveau als van voor de crisis. Dat is positief. Maar dan komt er een hele grote maar. De afgelopen twee jaar hebben we zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. Dankzij de steunpakketten van de overheid konden we overleven, en dat is super. Maar het neemt niet weg dat elke horecaondernemer op dit moment een schuld aan zijn broek heeft.”

Personeelstekort
Akkermans vertelt verder: “De inkomsten die je de afgelopen twee jaar gemist hebt, die haal je niet in. Het is mooi dat er nu geld binnen komt, maar je haalt niet in wat je gemist hebt. Daarnaast spelen er nu ook andere problemen. We hebben een personeelstekort dat eigenlijk iedereen voelt. En we hebben te maken met stijgende prijzen op alle vlakken. Dus ja, het gaat mooi, en de mensen komen weer volop langs, maar tegelijkertijd moet er een belangrijke nuance gemaakt worden.”

“Welke maatregel was effectief?”
Dan naar het verhaal van minister Kuipers: “Niemand hoopt dat we weer in een coronasituatie terecht gaan komen zoals we die de afgelopen twee jaar meegemaakt hebben. In die periode hebben we ons als horeca van onze beste kant laten zien. Maar tegelijkertijd roept het ook heel veel vragen op. Welk effect hebben maatregelen gehad? Welke maatregel was effectief? Daar hebben we nooit een duidelijk antwoord op gekregen, en daarom vinden wij dat we nu niet kip en klaar een plan kunnen maken. Pas wanneer al die informatie op tafel ligt kunnen we een plan maken, kunnen we voor de juiste strategie gaan. En dat is niet alleen aan ons, maar ook andere sectoren die hier mee worstelen.”

Foto's

Deel dit artikel