Politie Groningen zet per ongeluk duizend mailadressen van festivalbezoekers in cc en maken excuus

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron) & Sikkom info

Groningen – Het basisteam Groningen-Zuid van de politie heeft vrijdagochtend een mail gestuurd aan bezoekers van het ‘Helden van Oranje’ festival, waarin het getuigen van een zware mishandeling oproep zich te melden. De politie nam echter alle e-mailadressen mee in de CC, waardoor duizenden bezoekers van het festival elkaars mailadres konden zien.

Sikkom maakte vrijdagochtend melding van het datalek, nadat het stadsblog overspoeld werd met reacties van mensen die de mail hadden ontvangen. De mailadressen komen uit de databank van 4M, de organisatie achter het ‘Helden van Oranje’-festival. De organisatie kreeg een vordering van het Openbaar Ministerie om de adressen met de politie te delen.

De politie gebruikte de mailadressen vervolgens om een getuigenoproep te verspreiden over een zware mishandeling, die plaatsvond in de nacht van 26 op 27 april in de feesttent van “De Helden van Oranje”, het grote Koningsnacht-feest in het Stadspark, Maar de politie zette de e-mailadressen van de bezoekers allemaal in CC, waardoor alle ontvangers van de oproep elkaars mailadres konden zien. Toen de politie hierop werd gewezen, is het bericht meteen ingetrokken.

Volgens de politie wordt er een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens over het incident. Ook worden alle personen wiens e-mailadres openbaar is gemaakt gecontacteerd over het datalek, met excuses van de politie. Volgens de politie gaat het om een menselijke fout.

 

Update: 

De mail is verstuurd naar mensen die het bewuste festival bezochten en daar mogelijk getuige waren van een zware mishandeling. Bij die mishandeling raakte een 20-jarige man uit Emmen zwaargewond. De politie heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar de daders. Het versturen van een mail naar de bezoekers van het festival mag niet zomaar en daarom is vooraf toestemming gegeven door het Openbaar Ministerie. Het inzichtelijk maken van de e-mailadressen van alle ontvangers had uiteraard nooit mogen gebeuren. Toen de politie hierop werd gealerteerd, is het bericht meteen ingetrokken.

Melding Autoriteit Persoonsgegevens
Gezien een grote groep mensen deze e-mail reeds heeft geopend en er schending van de privacy heeft plaatsgevonden, wordt er door ons melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast informeren we alle personen van wie het e-mailadres zichtbaar is geweest en bieden we hen hiervoor excuses aan. Het gaat hier om een menselijke fout. We hebben dit middel ingezet om dit onderzoek uitgebreid en zorgvuldig op te pakken en de verantwoordelijke(n) voor de zware mishandeling te achterhalen. Maar dat mag uiteraard nooit ten koste gaan van de privacy van burgers en we betreuren dat dit onbedoeld toch is gebeurd.

Foto's

Deel dit artikel

Social media