Arriva schrapt treinritten in Groningen, omdat net afgestudeerde machinisten hun papiertje missen

Deel dit artikel
Foto's: Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – Niet alleen ziekteverzuim en vertrekkend personeel doen Arriva de laatste weken de das om. De treinvervoerder zag zich vrijdag genoodzaakt meerdere ritten te schrappen van en naar de Stad, omdat nieuw opgeleide machinisten hun vergunning niet op tijd binnen hadden.

Arriva had voor deze vrijdag een aantal net afgestudeerde machinisten op de planning gezet om treinen tussen de Stad, Veendam, Weener en de Eemshaven te besturen.

Maar het handjevol machinisten wat de ritten uit moest voeren, bleek hun vergunning om op de trein te mogen rijden nog niet binnen te hebben. Dat komt volgens Arriva door vertraging bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Arriva noemt de situatie ‘zuur’, zeker in het licht van het personeelstekort wat al bestond bij de vervoerder. “We hebben de machinisten gewoon, maar we mogen ze niet inzetten”, vertelt woordvoerder Nikkie Smit van Arriva. “Als ze wel op een trein rijden, maar ze hebben het papiertje niet, dan is dat eigenlijk precies hetzelfde als rijden zonder rijbewijs in de auto. Dan ben je ook gewoon in overtreding.”

Arriva kampt sinds eind april met ziekteverzuim onder het personeel. Daardoor heeft de vervoerder verschillende treinritten consequent geschrapt uit de dienstregeling. Volgens vakbond VVMC draagt ook grootschalige overstap van personeel naar de NS bij aan het probleem.

Foto's

Deel dit artikel