De autoverzekering is in Nederland en Europa verplicht

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Het is best opvallend. Hoewel iedereen weet dat een ongeluk in een klein hoekje zit als je deelneemt aan het verkeer en in jouw auto stapt, blijken nog steeds veel mensen het belang van een goede autoverzekering afsluiten niet in te zien.

Sterker nog, na elk ongeluk met grote en kleine schade blijkt dat bepaalt niet iedereen op de hoogte is van het feit dat een autoverzekering verplicht is. Zonder autoverzekering mag je de openbare weg niet op met jouw auto.

Heb je geen verzekering? Dan wacht je een hoge boete

In ons land en in zo goed als elk land in Europa is een autoverzekering verplichte kost. Ga je zonder verzekering met de auto de weg op en wordt je door de politie aangehouden dan wacht je een behoorlijk hoge boete. Nog veel belangrijker dan een boete is dat de gevolgen als je een ongeval veroorzaakt zonder verzekering vaak niet te overzien zijn. Je draait dan zelf op voor alle kosten en daar kun je soms de rest van jouw leven aan vast zitten.

Mensen met een auto ouder dan tien jaar kiezen voor een WA verzekering

Als je een verzekering af wilt sluiten, dan heb je erg veel te kiezen. De WA-verzekering is de kleinste en de minimaal verplichte verzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Ben jij de veroorzaker van een ongeval en ben je WA verzekerd? Dan wordt in elk geval de schade aan de tegenpartij vergoed. Dat geldt niet voor de schade die is opgelopen aan de eigen auto. Daar draai je zelf voor op. Doorgaans nemen mensen die in het bezit zijn van een auto ouder dan tien jaar een WA-verzekering.

Ook verzekerd bij brand en bij diefstal van de auto

Je kunt ook kiezen voor een tussenvorm in de vorm van een Beperkt Casco verzekering. Nog steeds is nu de schade aan de eigen auto niet verzekerd. Dat geldt echter wel als je auto gestolen wordt of wanneer sprake is van brand. In deze gevallen kun je met deze verzekering wel aankloppen bij de verzekeraar. De meest uitgebreide autoverzekering is de Allrisk verzekering. Behalve dat je met deze verzekering verzekerd bent voor de schade die je aanricht aan anderen, en de schade die ontstaat bij brand en diefstal, is nu de schade aan de eigen auto ook verzekerd. Logischerwijs is dit ook meteen de duurste verzekering. Doorgaans kiezen mensen met een auto tot de leeftijd van drie jaar voor een Allrisk verzekering. Welke keuze je maakt, is echter helemaal aan jezelf. Als je maar weet dat de WA-verzekering verplicht is Anders mag je de openbare weg dus niet op.

Verschil in hoogte van de premie

Ondanks het feit dat jij eenzelfde verzekering afsluit als bijvoorbeeld jouw broer, kan wel degelijk verschil in hoogte van de premie ontstaan overigens. De hoogte van de premie is onder meer afhankelijk van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd en ook afhankelijk van de regio waarin je woonachtig bent.

 

Foto's

Deel dit artikel