OM eist jaar cel tegen man(43) wegens ontucht dochter(14)

Deel dit artikel
Foto's: ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – Een 43-jarige man uit Groningen hoorde dinsdag een jaar cel tegen zich eisen, wegens ontucht met zijn dochter. Een half jaar van de straf zou voorwaardelijk aan de man moeten worden opgelegd.

De ontucht begon toen het meisje bijna 14 jaar oud was en duurde 2,5 jaar, tot medio december 2017.

De gebeurtenissen hadden plaats in de toenmalige woning van de man, in een dorp boven de stad. Na de scheiding van haar ouders was het meisje regelmatig bij haar vader. Die zocht haar op in de badkamer als ze zich stond te douchen. Hij vroeg haar nadien te zwijgen over de gebeurtenissen.

Brief

De zaak kwam in 2020 aan het licht door een brief van het meisje. Deze lag in haar kamer bij haar moeder. Die maakte van de brief melding bij Veilig Thuis. De vader werd daarop gehoord. Hij nam zijn verantwoordelijkheid en bekende meteen. Hij zei op zitting walging te voelen voor zichzelf, maar toch was hij doorgegaan.

Behandeling

Hij had vanaf 2017 geprobeerd ‘alles weg te stoppen in zijn hoofd’, tot op de dag dat hij werd gehoord. Meerdere keren herhaalde hij dat hij ‘in die periode niet lekker in zijn vel zat’. Hij startte op eigen initiatief een behandeling om aan zichzelf te werken.

‘Kan niet anders’

,,Hij had overmacht over het meisje en beschermde haar niet. Dat had hij als vader wel moeten doen”, stelde de officier. Zij zei niet anders te kunnen dan een deels voorwaardelijke straf eisen, ook al nam hij verantwoordelijkheid voor zijn daden.

Zijn raadsvrouw vroeg aan de rechters de schade voor haar cliënt met een celstraf niet nog erger te maken, omdat hij juist hulp zocht voor zichzelf. ,,Als hij netto een half jaar moet zitten, dan komt zijn baan op het spel te staan.”

Uitspraak over twee weken.

Foto's

Deel dit artikel