Houd hier rekening mee bij hoge temperaturen

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – De zon laat zich weer steeds vaker zien en de temperaturen lopen daarbij ook weer wat op. Hoewel er nu geen sprake is van extreme temperaturen kan dat in de zomer straks wel weer anders zijn.

Veel zon en een aangename warmte is meestal wel welkom, maar als het extreem heet wordt, dan kan de hitte ook erg vervelend worden. Let daarom altijd goed op.

Lichamelijke kwaaltjes steken de kop op

Met warme temperaturen kun je extra last krijgen van vervelende lichamelijke kwaaltjes zoals overmatig zweten, uitdroging, hoofdpijn en irritatie van de huid. Wat kun je doen om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken? 

  • Overmatig zweten

Wanneer het erg warm transpireer je meer dan normaal. Dat heeft ermee te maken je lichaam de warme kwijt moet. Normaal gesproken transpireer je ook, met hitte is dat dus extra veel. Het vocht, oftewel zweet komt uit de zweetklieren in de huid. Het zweten zorgt ervoor dat de warmte uit je lijf verdwijnt, het heeft dus absoluut een goede functie. Dat neemt niet weg dat overmatig zweten erg vervelend kan zijn. Het voelt oncomfortabel en kan bovendien een nare geur verspreiden.

Ook zweetvoeten kunnen extra vervelend zijn tijdens tropische hitte. Van zweetvoeten heeft iedereen wel eens last, zeker met warm weer. Sommige mensen hebben echter regelmatig of altijd last van zweetvoeten. Dus de vraag is wat kan je tegen zweetvoeten doen? Allereerst is het belangrijk om na een warme dag altijd de voeten goed schoon te maken onder de douche of bijvoorbeeld met een voetenbad. Maak de voeten goed droog, want bacteriën gedijen goed in een vochtige omgeving. Draag schoenen van ademend materiaal en trek elke dag of eventueel meerdere keren per dag schone sokken aan. Er zijn ook producten die je kunnen helpen tegen zweetvoeten. Zoals de Pedispray voetspray tegen zweetvoeten. Deze breng je op de voeten aan en dit zorgt ervoor dat het zweten wordt tegengegaan en bovendien dat de geur minder is. 

  • Uitdroging

Een ander gevolg veel veel zweten is dat er kans bestaat op uitdroging. Zeker in combinatie met weinig vochtinname kan dat leiden tot klachten als een droge mond, hoofdpijn en enorme dorst. Voldoende vochtinname is dus erg belangrijk.

  • Hoofdpijn

Door hitte verwijden je bloedvaten. Dit doen ze zodat ze de warmte beter kwijt kunnen. Dit kan echter wel hoofdpijn veroorzaken. Een andere oorzaak van hoofdpijn is fel zonlicht. De intensiteit van de zon kan erg hoog zijn en daardoor zijn veel mensen geneigd om met de ogen te knijpen. Ook dit kan leiden tot hoofdpijn en prikkende ogen. Een goede zonnebril is daarom belangrijk bij fel zonlicht. Ook een hoed of pet kan verlichting bieden tegen de zon.

  • Irritatie van de huid

Door de warmte en het zweten kan de huid overmatig gaan irriteren. Sommige mensen hebben ook daadwerkelijk een zonneallergie. Voor hen is het helemaal belangrijk zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Irritatie van de huid uit zich vaak in bijvoorbeeld uitslag of bultjes. Om irritatie zoveel mogelijk te voorkomen zoek je zoveel mogelijk de verkoeling op. Draag daarnaast kleding die niet aan de huid blijft plakken. Kies dus niet voor synthetische stoffen, maar ga in plaats daarvan voor natuurlijke materialen zoals katoen of linnen.

 

Pas op voor een zonnesteek

Bij teveel blootstelling aan zonlicht of extreme warmte kan er een zonnesteek opsteken. Je lichaam kan niet meer goed afkoelen wanneer je minder vocht binnenkrijgt dan dat er uitgaat door te zweten. Je lichaamstemperatuur stijgt hierdoor en dit kan een zonnesteek tot gevolg hebben. Dit gaat vaak gepaard met klachten als hoofdpijn, overgeven, duizeligheid of extreme moeheid of slap voelen.

 

Blijft gehydrateerd

Hydratatie is erg belangrijk tijdens warm weer. Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water en het is dus niet vreemd dat we altijd genoeg water moeten drinken. Met heet weer heeft je lichaam elke druppel nodig. Je merkt het ook vaak aan het feit dat wanneer je veel drinkt tijdens warmte, dat je toch niet vaak naar het toilet hoeft, omdat het lichaam al het water dat je binnenkrijgt graag voor zichzelf houdt. Houd de kleur van de urine in de gaten, als deze donker is dan betekent dat, dat je te weinig vocht binnenkrijgt.

 

Bescherming tegen de zon

Bescherm je huid altijd tegen de zon. Het liefst ga je bij hoge temperaturen helemaal niet de zon in. Wordt je huid toch blootgesteld aan de zon, smeer dan in ieder geval altijd voldoende zonnebrand met een hoge factor. Bedek je huid met kleding en bescherm je hoofd tegen de zon met een hoofddeksel.

Foto's

Deel dit artikel