Politiemensen hebben steeds vaker te maken met zwaarder geweld mishandeling

Deel dit artikel
Politie Noord Nederland, Instagram, bron.

Regio – Politiemensen hebben tijdens hun werk steeds vaker te maken met zwaarder geweld. Het aantal meldingen van agenten die zwaar zijn mishandeld of te maken kregen met poging tot doodslag, is gestegen. Agent Mark werd vorig jaar tijdens ongeregeldheden bij een thuiswedstrijd van Cambuur belaagd.

Mark: “Na afloop van de wedstrijd zie ik collega’s staan op het omliggende plein bij het stadion. Terwijl ik er heen loop, hoor ik een collega roepen: ‘Rennen!’ Stenen en glaswerk spatten naast ons uiteen, waarna de meute op ons af komt stormen. Vier collega’s die in een steeg belanden, komen zo in het nauw dat ze hun wapen trekken.“

Volgens Mark was de frustratie over de coronamaatregelen een belangrijke factor die dag. “Mensen waren het helemaal zat en konden nergens terecht. Dan merk je in gesprekken dat er onvrede is.” Jongeren persoonlijk benaderen, agressie voorkomen in plaats van achteraf elkaar helpen, is volgens hem de sleutel. “Ik wil zien wat jongeren bezighoudt. En wat wij voor deze jongeren kunnen doen. Als we wachten tot zoiets uit de hand loopt, zijn we te laat.”

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Mark? Kijk dan op politie.nl. Daar vind je nu ook alle cijfers van geweld waarmee politiemensen de afgelopen jaren te maken kregen.

Foto's

Deel dit artikel