Tot 15 maanden cel geëist voor grootschalige hennepkwekerijen in Oost-Groningen

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – Voor het op grote schaal kweken van hennep in Oost-Groningen is tegen een 47-jarige man uit het Duitse Weener een celstraf van vijftien maanden geëist. De man stond volgens het Openbaar Ministerie (OM) aan het hoofd van een groep die grote kwekerijen opzette in Blijham, Bellingwolde en Veelerveen. 

De panden waarin dit gebeurde was van een beruchte vastgoedhandelaar in Utrecht. De pandjesbaas stond regelmatig voor onregelmatigheden met huurders en de overheid voor de rechter. De man overleed eind november 2017 op 82-jarige leeftijd en kan hij niet meer worden berecht.

 

Observatieteam

Buurtbewoners tipten eind 2016 de politie over een mogelijke kwekerij in een boerderij aan de Lindenlaan in Bellingwolde. Er werd een warmtemeting verricht en het energieverbruik werd in kaart gebracht. Ook monteerden de agenten een camera aan het pand en observeerden zij. De agenten noteerden de kentekens van auto’s. Op deze manier kwam de vastgoedhouder uit Utrecht in beeld en ook de 47-jarige verdachte die het pand beheerde. Volgens het OM verhuurde de pandjesbaas panden aan de 47-jarige verdachte, wetende dat die veel succes had in de hennepwereld.

Invallen

Buurtbewoners meldden ook het vermoeden van een hennepkwekerij in een boerderij in Blijham en Veelerveen. Ook die panden waren in handen van de vastgoedhandelaar. In mei, juni en oktober vielen de agenten de panden binnen. Ze vonden kwekerijen die varieerden van ruim duizend tot bijna drieduizend hennepplanten per pand. Een 32-jarige Stadjer hoorde voor het kluswerk een celstraf van een half jaar tegen zich eisen. Een 51-Assenaar zou een werkstraf van 240 uur moeten uitvoeren en voor een 59-jarige Brabander dreigt een celstraf van acht maanden. De zaak tegen een 29-jarige man uit Nieuw-Buinen werd wegens ziekte uitgesteld.

Boete

De pandjesbaan kon door zijn overlijden niet meer strafrechtelijk worden vervolgd, maar wel zijn vennootschap die overging op erfgenamen. Die betaalden een boete van 20.000 euro en de illegaal verkregen huurpenningen van 130.000 euro. De erfgenamen deden ook afstand van de boerderijen in Groningen. De officier van justitie hield in zijn strafeis rekening met het tijdsverloop. Na vier jaar komt deze zaak uiteindelijk voor de rechter. Dit had vooral te maken met het financieel onderzoek. De vastgoedbeheerder noteerde alles op briefjes en een computer was hem vreemd. Het was voor justitie bijna ondoenlijk om die administratie helder in beeld te krijgen.

Vervolgens liep de vertraging verder op door de uitbraak van het Coronavirus, getuigenverhoor en planningsproblemen. Het OM wil in totaal 1,2 miljoen euro op deze vier verdachten verhalen. De vier ontkenden grotendeels hun betrokkenheid in deze wietkwekerijen of beriepen zich tijdens het onderzoek op hun zwijgrecht. Zij hebben hier niets aan verdiend, of in elk geval niet zoveel als het OM voorspiegelt.

De rechtbank doet 19 april 2022 uitspraak.   

 

(Wij werken samen met het ADP)

Foto's

Deel dit artikel