Een Tankwagen is op rijksweg 34 tussen Coevorden en Gramsbergen, ter hoogte van de provinciegrens Drenthe/Overijssel vrijdagavond de sloot ingedoken. De chauffeur uit het Overijsselse Bergentheim kwam er, goed vanaf. Dit kwam mede omdat hij een autogordel droeg. Over de oorzaak van het ongeval kon de politie nog geen mededelingen doen. De chauffeur verklaarde dat de tankwagen plotseling naar rechts trok en in de berm kwam. Hierna was er, volgens de bestuurder, geen houden meer aan.
De berging van de zwaar beschadigde tankwagen nam een groot deel van de zaterdagochtend(nacht) in beslag. De tankwagen was leeg. De chauffeur had z'n lading geraffineerde olie voor de levensmiddelen Industrie in Duitsland gelost (foto 1)
Ter Apel – Donderdagmiddag is in de voor middag een drie assen tellende telescoopkraan gedeeltelijk ter water geraakt in het Ruiten A Kanaal in Ter Apel. De kraan was net op zijn bestemming aan gekomen toen hij waarschijnlijk iets van zijn aanhangwagen, die achter de kraan zat bevestigd, wou takelen. De machinist heeft waarschijnlijk de stempel poten hiervoor niet uitgezet tijdens het draaien van de cabine. Aan de achterzijde van de draaiende giekcabine zitten enorme gewichten die een tegendruk moeten vormen voor de tillende last.
Door een topgewicht aan één zijde en omdat de stempelpoten dit tegen gewicht nu niet op konden vangen is de kraanwagen gekanteld. En omdat de giekcabine dwars stond is deze achterover gekanteld terwijl de machinist er nog in zat. De machinist sprong tijdens het kantelen uit zijn cabine. Hij kwam verkeerd op de grond terecht waardoor hij een verbrijzelde enkel en andere verwondingen aan zijn benen op liep. De man is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De voor een gedeelte uitgeschoven giek kwam in het kanaal terecht. Uit de telescoopkraan liep behoorlijk wat olie dat in de grond en in het Ruiten A Kanaal is terecht gekomen. Omdat er sprake was van verontreinigde oppervlakte water werd rond vier uur de brandweer van Ter Apel en een speciale waterschapsbus van de brandweer Assen opgeroepen om de olie tegen te houden.
Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf gaat vrijdag de vervuilde grond en water schoonmaken. Twee andere telescoopkranen konden 's avonds met de berging van hun 43 ton wegende collega beginnen, dit omdat deze overdag waren verhuurd. Eén kraan trok de kraan rechtop zodat de andere hem op zijn buurt weer op kon vangen. Maar omdat de kraan aan één zijde topzwaar was, bleef hij niet op zijn wielen staan. Eén van de kranen heeft de grote gewichten opgelicht zodat de tegendruk verminderde. Monteurs van het kraanbedrijf moesten de hydrolysedruk systemen prepareren zodat de cabine bij kon draaien en de griek weer kon zakken naar de vervoer stand. Dit heeft nog enige moeite gekost.
De beschadigde telescoopkraan werd op een grote dieplader van firma Klomp getakeld die hem naar Breda moet vervoeren. Deze bergingsoperatie die tot diep in de late uurtjes duurde, stond onder leiding van een specialist in grote en gevaarlijke bergingen. (Foto's: Hendrik Buseman)