Werkstraf voor jonge(16 en 18 jaar) brandstichters restaurant Zuidlaren (Video)

Deel dit artikel
Foto's: ADP, bron (samenwerking) & archief 112Groningen & Youtube

ASSEN (ADP) – Twee tieners van 16 en 18 jaar uit Zuidlaren en Winschoten moeten voor het in brand steken van het restaurant De Rooie Kater in Zuidlaren een werkstraf van zestig en tachtig uur uitvoeren. De oudste kreeg de hoogste straf, om die ook een diefstal had gepleegd. 

Het restaurant werd op 24 mei 2021 door spelen met vuur compleet verwoest. De rechter verweet beiden dat zij onbedoeld schuld hadden aan deze brand door eerst met een brandende kaars te spelen. Daarna bespoten zij papier en karton met deodorant en staken dit in brand. Ze zeiden later dat zij een brandlucht roken, toen zij weggingen.

 

Spelen met vuur

De brand onder de overkapping, met houten stoelen en tafels, breidde zich snel uit. De jongens verklaarden later dat ook anderen bij het restaurant waren geweest. Maar dit werd ontkracht door een verklaring van een getuige. De rechter vindt het aannemelijker dat de brand is ontstaan door gevaarlijk spel met vuur.

 

Jeugddetentie

De rechter hield ook rekening met de persoonlijke omstandigheden van de jongens en dat zij na de brand in het gareel bleven lopen. Om dit zo te houden, legde de rechter beiden ook een voorwaardelijke jeugddetentie van twee maanden op. De straf wijkt nauwelijks af van de eis van het Openbaar Ministerie.

 

Archief

 

Volg de laatste ontwikkelingen ook op www.facebook.com/112GroningenDag

 

Foto's

Deel dit artikel

Video