Zoon (21) die zijn vader doodstak veroordeeld tot achttien maanden jeugddetentie (elf maanden voorwaardelijk)

Deel dit artikel
Foto's: 112Groningen & ADP

APPINGEDAM (ADP) – Een 21-jarige man die op 20 juni vorig jaar zijn 46-jarige vader in diens woning in Appingedam doodstak is door de rechtbank in Groningen wegens doodslag veroordeeld tot achttien maanden jeugddetentie, waarvan elf maanden voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie had twee jaar jeugddetentie tegen de man geëist.

De 21-jarige zoon stak zijn vader dood tijdens een ernstige gezinsruzie. Dat gebeurde laat op de avond in de woning aan de Placiusstraat in Appingedam. Na het drama verliet de zoon het huis. Hij werd nog dezelfde avond aangehouden. Het steekwapen had hij onderweg weggegooid. Hulp mocht voor de vader niet meer baten. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Drank:

Het gezin leefde al een lange tijd op gespannen voet. Ook op die avond had de 21-jarige man een hoogoplopende ruzie met zijn vader. De vader dronk overmatig en was volgens de verdachte agressief. De vader had ook die avond teveel gedronken. Hij was met een taxi thuisgebracht. Hij zat achter de woning onder de overkapping en luisterde naar luide muziek.

Handgemeen:

Zijn echtgenote had hem meerdere keren gevraagd het geluid zachter te zetten. Maar de vader weigerde. Vervolgens trok de 21-jarige zoon een box los en zette die in de bijkeuken. Daar kwam het tussen vader en zoon tot een handgemeen. De verdachte verklaarde op zitting (21 december) dat zijn vader met gebalde vuisten op hem af kwam. De had daardoor in doodsangst verkeerd, zei hij.

Messenverzameling:

De zoon rende daarop naar zijn slaapkamer. Daar had hij een messenverzameling liggen. Hij pakte een mes onder zijn kussen vandaan. Hij ging daarmee naar beneden waar hij door zijn vader werd opgewacht. Opnieuw kwam het tot een worsteling in de hal, waarbij de zoon zijn vader driemaal stak, ook in diens borst. Dat bleek fataal. Terwijl de zoon de woning verliet, zakte zijn vader achter hem in elkaar.

Drugs:

De 21-jarige man verkeerde die bewuste avond onder invloed van wiet en cocaïne. Hij gebruikte in die tijd drugs om beter met de spanningen thuis om te gaan, stelde hij eerder. De vader zou de zoon vaker hebben geslagen. De jongen groeide op in een gezin met veel huislijk geweld.

Geen noodweer:

Door zich te wapenen met een mes, vindt de rechtbank dat er geen sprake was van noodweer. Ook verwierp zij ‘psychische overmacht’. Volgens de rechtbank is er wél ‘een vorm van gerichtheid’ geweest, omdat de zoon het mes bewust uit zijn slaapkamer haalde.

Niet volwassen:

Bij de verdachte is een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld. Volgens deskundigen is hij nog niet echt volwassen en kan de daad hem in verminderde mate worden aangerekend. De rechtbank nam de conclusies van de deskundigen over.

Jeugdstrafrecht:

Jongeren tussen de 16 en 23 jaar kunnen in dit geval worden berecht via het zogeheten adolescentenstrafrecht. De rechtbank hield met de uitspraak rekening met het ontwikkelingsniveau van de jongeman en besloot daarom niet het volwassen strafrecht toe te passen. De rechtbank stelde dat de eis de officier van justitie (twee jaar jeugddetentie) recht deed aan het zeer ernstige feit. Toch vond de rechtbank achttien maanden jeugddetentie, met een groot voorwaardelijk deel, passender voor de jongeman.

Dat betekent dat hij netto zeven maanden moet zitten. Sinds 20 juni zit de man vast. Hij komt over een paar weken vrij. Dan moet hij zich houden aan strenge voorwaarden. Hij moet begeleid gaan wonen, zich melden bij de reclassering en werken aan zijn persoonlijke problematiek. Ook kreeg hij van de rechtbank een drugverbod opgelegd. Zijn proeftijd is gesteld op drie jaar. Advocaat Laurens Slinkman vond het teleurstellend dat de rechtbank zich niet kon verenigen met noodweer. ,,Want dat was het. Dit is nogal kort door de bocht.”

 

Foto's

Deel dit artikel