Jaar de cel in voor klap op het hoofd met hamer 

Deel dit artikel
ADP, bron

GRONINGEN (ADP) – Een 40-jarige man uit Groningen moet voor een poging tot doodslag met een hamer een celstraf van een jaar uitzitten. Daarna hangt de man een voorwaardelijke celstraf van een jaar boven het hoofd. Tegen de man was een celstraf van zes jaar geëist voor poging moord. 

 

De Stadjer sloeg op 19 mei 2020 in zijn autobedrijf het slachtoffer met een hamer op het achterhoofd. Hij wilde de telefoon van het slachtoffer afpakken, omdat daarop beeldmateriaal van zijn vrouw en het slachtoffer stond. Hij zou met die beelden zijn gechanteerd en wilde die wissen. Het Openbaar Ministerie (OM) sprak van poging van moord, omdat het slachtoffer met een smoes naar het bedrijf was gelokt. De roldeur werd gesloten en onder het mom van een spelletje werd het slachtoffer met tie-wraps vastgebonden en geslagen. Naderhand werden de camera’s van het bedrijf vernield en de router verwijderd. 

 

Geen vooropgezet plan 

Vlak bij het bedrijf werd een hamer met bloed gevonden. Volgens een getuige en het slachtoffer was dat het voorwerp waarmee was geslagen. Een hoofd is een kwetsbaar lichaamsdeel en daarop slaan met een hamer kan levensbedreigend zijn, oordeelde de rechter. De rechter vindt niet dat er sprake is geweest van een vooropgezet plan, zoals het OM schetste. 

 

Wat is er precies gebeurd?

Het werd de rechter niet duidelijk wat zich in de dagen voorafgaand aan het incident en in het autobedrijf heeft afgespeeld. Mogelijk heeft het slachtoffer zelf ook een aandeel gehad in de aanleiding van het conflict. Ondanks dat vond de rechter dat de actie van de Stadjer op geen enkele wijze valt te rechtvaardigen. 

 

Bedrijf failliet

De rechter hield er rekening mee dat het letsel achteraf mee viel. Het bleef bij een oppervlakkige hoofdwond en een hersenschudding. De Stadjer had op dit gebied nog geen strafblad en de kans op herhaling wordt laag ingeschat. Door het voorarrest is zijn bedrijf failliet gegaan. De man moet zich in de proeftijd laten behandelen en hij mag geen contact zoeken met het slachtoffer en de getuige in deze zaak.  

 

(Wij werken samen met het ADP, onder contract)

Foto's

Deel dit artikel