Plan voor harde lockdown lijkt werkelijkheid te worden

Deel dit artikel
112Groningen.nl

Groningen – Vanavond om 19:00 uur kondigt demissionair minister president Mark Rutte naar alle waarschijnlijkheid een harde lockdown aan. Het plan is om onder andere de niet-essentiële winkels te sluiten tot 14 januari.

Het kabinet maakt zich grote zorgen over de opmars van de omikronvariant van het coronavirus. Die is besmettelijker dan de deltavariant, die tot op heden dominant is. Zaterdagmiddag werd bekend dat het eerste geval van omikron inmiddels ook in de provincie Groningen is aangetroffen.

Het kabinet heeft zaterdagochtend met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad overleg gehad over de te nemen maatregelen. Zaterdagmiddag houden kabinetsleden een spoedoverleg om knopen door te hakken.

Vermoedelijk wordt besloten tot een harde lockdown, zoals het Outbreak Management Team het kabinet heeft geadviseerd, zo melden Haagse bronnen aan de NOS.

Dat zou betekenen dat alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, open mogen blijven. Niet-essentiële winkels en ook bijvoorbeeld horeca, sportscholen, musea, bioscopen en theaters, zouden weer dicht moeten.

Ook zouden alle scholen en andere onderwijsinstellingen dan moeten sluiten.

Foto's

Deel dit artikel