Stadjer(59) valt agenten aan met een mes en moet de cel in

Deel dit artikel
ADP, bron

GRONINGEN (ADP) – Voor poging tot doodslag op twee agenten, een mishandeling en een bedreiging is een 59-jarige man uit Groningen veroordeeld tot twee jaar cel. De officier van justitie eiste anderhalf jaar gevangenisstraf. Deze straf is volgens de rechter te laag, omdat de Stadjer potentieel dodelijk geweld heeft gebruikt tegen twee politieagenten. De agenten kwamen op 14 mei bij de Stadjer aan de deur. De man viel hen direct aan met een vleesmes. Hij maakte stekende bewegingen. Een van de agenten duwde de deur weer dicht. De andere agent dacht dat zijn collega was gestoken, maar dat bleek niet het geval. Door het optreden van deze politieambtenaren zijn de gevolgen beperkt gebleven, zei de rechter.  

 

 

‘Je hebt geluk gehad’

De Stadjer ontkende in het begin dat hij met een mes had gezwaaid. In zijn woning lag het mes, dat door de agenten werd herkend als het voorwerp dat de man bij de deur in zijn hand had. Tegen de rechter zei de man: ‘Ik heb tegen de aangever gezegd dat hij geluk had, anders had ik hem vermoord’. Dit is een regelrechte bekentenis, vond de rechter.

 

Messendrager

De man kreeg de straf ook voor het mishandelen van een medebewoner. In mei bedreigde hij bij de voedselbank een persoon door te roepen dat die geluk had dat hij geen mes bij zich had, anders vielen er doden. De Stadjer staat bekend als messendrager. Deze bedreiging werd daarom door het slachtoffer serieus genomen.

 

Volgens deskundigen is bij de Groninger sprake van persoonlijkheidsproblematiek. Maar de man wil zich niet onderzoeken. In hoeverre de daden hem kunnen worden aangerekend, blijft nu in het ongewisse.

 

 

Deel dit artikel