Tbs voor Hoogezandster die vrienden te lijf ging met hamer en mes

Deel dit artikel
ADP, bron

GRONINGEN (ADP) – De rechtbank heeft een 38-jarige man uit Hoogezand voor zeven ernstige geweldsdelicten tbs met voorwaarden opgelegd. Het Openbaar Ministerie eiste eerder tbs met dwangverpleging. Dat vond de rechter een brug te ver, omdat de man niet eerder langdurig klinisch is behandeld.  

 

De man viel twee mannen meermalen aan met een kettingslot en een hamer. Een vrouw werd in haar woning neergestoken met een mes. Dit gebeurde in de periode van maart tot december 2020 in Hoogezand en Sappemeer. De rechtbank vindt poging tot doodslag en meermalen poging tot zware mishandeling en huisvredebreuk bewezen.

Ernstige psychische problemen

De Hoogezandster kampt met ernstig psychische problemen. De meningen van de deskundigen hierover zijn verdeeld. De psychiater denkt aan schizofrenie, de psycholoog gaat uit van borderline persoonlijkheidsstoornissen. Dit uitte zich voor het eerst eind 2018, toen de man met een honkbalknuppel een raam van de woning van zijn tante insloeg.

Waanbeelden en complotgedachtes

Mogelijk verkeerde de 38-jarige in een psychose toen hij zoveel geweld toepaste. Hij had waanbeelden en complotgedachtes toen hij zijn vrienden aanviel. De rechtbank noemde de ontwikkeling van deze persoon en het gevaar dat hierdoor van hem uit lijkt te gaan zorgelijk. De gepleegde feiten kunnen hem niet worden toegerekend en kan hem alleen maar een maatregel worden opgelegd, in dit geval de tbs zonder gedwongen verpleging.

 

De man heeft geen ziektebesef en moet het moet geen vrijblijvend behandeltraject zijn. Lukt het de man niet om zich aan de voorwaarden te houden, dan komt hij alsnog in de tbs-kliniek terecht.

 

(112Groningen heeft een samenwerking met het ADP)

 

Foto's

Deel dit artikel