Intensivisten ziekenhuizen slaan alarm en pleiten voor coronamaatregelen

Deel dit artikel
112Groningen.nl & Oogtv.nl (Bron)

De vraag om Intensive Care-capaciteit zal de komende weken te groot worden, waardoor de kwaliteit van de zorg in gevaar komt. Afdelingshoofden van IC-afdelingen, waaronder die van het UMCG, pleiten daarom voor maatregelen om de besmettingscijfers terug te dringen. Dat schrijft oogtv.nl.

“Als afdelingshoofden van de universitaire Intensive Care-afdelingen voor volwassenen hebben we met alle zorgprofessionals samen al ruim anderhalf jaar het uiterste gedaan om iedereen die dat nodig had de juiste IC-zorg te geven”, schrijven de afdelingen in een gezamenlijke brandbrief. “We zoeken nu de media omdat het water aan de lippen staat.” Het aantal positieve tests stijgt de laatste tijd. Zo werden er zondag landelijk 8.172 positieve tests gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds half juli.

Afschaling
De acht ziekenhuizen zijn bang dat in geval van overbezetting niet meer de juiste IC-zorg geboden kan worden. “Het beoogde aantal IC-bedden van 1.350 achten wij niet haalbaar”, zegt Peter van der Voort, intensivist bij het UMCG, namens de ziekenhuizen. “Met de verwachte 700 Covid-patiënten op de IC zijn er daarnaast te weinig IC-bedden over voor niet-covidzorg.” Volgens Van der Voort vindt er nu al afschaling plaats waardoor geplande operaties niet doorgaan. “Je moet dan denken aan patiënten met een hartoperatie, maar ook patiënten met kanker, en patiënten die door een ongeval IC-behandeling nodig hebben. Daarmee lopen we een risico op complicaties en uitzaaiingen.”

Maatregelen
Om de problemen onder controle te houden worden er een aantal maatregelen voorgesteld om het aantal besmettingen terug te dringen. Gedacht wordt aan het verhogen van de vaccinatiegraad en het aanscherpen van regels voor het dragen van mondkapjes, afstand houden en hygiëne. Daarnaast pleit men voor een boosterprik voor mensen die al gevaccineerd zijn. Tot slot zou er moeten worden gekeken naar beperkende maatregelen voor alle plekken waar niet-gevaccineerden elkaar ontmoeten. “Dat kunnen kerken op de Biblebelt zijn, maar ook winkels, horeca, concerten en bioscopen.”

Met de brandbrief doen de ziekenhuizen een oproep aan zowel de politiek als de burgers. “We roepen iedere Nederlander op om te doen wat in zijn/haar positie mogelijk is om het aantal besmettingen sterk te verminderen. Dat geldt voor het kabinet en de Tweede Kamer maar ook voor alle burgers zelf.”

Foto's

Deel dit artikel