Taak- en celstraf voor ondergrondse hennepkwekerij in Vriescheloo

Deel dit artikel
112Groningen.nl & Bron: ADP

GRONINGEN (ADP) – Een 58-jarige man uit Vriescheloo moet voor het kweken van hennep, diefstal van stroom en witwassen een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Ook kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd. 

De man had in de periode van januari tot oktober 2019 in zijn tuin een ondergrondse hennepkwekerij. De politie stuitte op 165 planten. De man heeft volgens de berekening van justitie bijna 189.000 euro met het kweken van hennep verdiend. Dat bedrag moet de man afdragen aan de staat. Zijn toenmalige echtgenote kreeg een voorwaardelijke taakstraf van tachtig uur opgelegd, omdat zij wetenschap had van de hennepkwekerij.

Vergelijkbare zaken

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een celstraf van achttien maanden, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechter keek meer naar de straffen die eerder in vergelijkbare zaken zijn opgelegd. Het OM ging er bovendien van uit dat de man niet alleen hennep voor zichzelf kweekte, maar ook voor anderen faciliteerde. Maar dat is volgens de rechter nergens uit gebleken.

Grondwerkzaamheden

De man was hennep gaan kweken, omdat hij geldproblemen had. Hij had gerekend op een lage pakkans, maar liep toch tegen de lamp. Het witwassen bestond uit het in het bezit hebben van gestolen elektriciteits- en gasmeters met toebehoren. Dat materiaal is van een elektriciteitsbedrijf waar de man grondwerkzaamheden heeft verricht. Dergelijk materiaal komt nooit op een legale wijze bij een particulier terecht, zei de rechter.

Foto's

Deel dit artikel