Opa (73) vrijgesproken van jarenlang misbruik van kleindochter

Deel dit artikel
Foto's: 112Groningen.nl & ADP

Groningen – Een 73-jarige man uit Heteren is donderdag door de rechtbank van Groningen vrijgesproken van misbruik van zijn kleindochter. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 3,5 jaar cel tegen de man geëist.

De 73-jarige man heeft ontkend zich schuldig te hebben gemaakt aan het seksueel misbruik.

Vanaf drie jaar
Het misbruik zou, zo luidde de verdenking, begonnen zijn tussen 2001 en 2010, vanaf het meisje haar derde jaar. De man woonde destijds in Stedum. Zijn kleindochter kwam in die jaren regelmatig logeren bij haar grootouders. Tijdens deze logeerpartijen zou het misbruik zijn begonnen.

Nachtmerries met schim
De moeder van het meisje (inmiddels 22 jaar) zag door de jaren heen een gedragsverandering bij haar dochter. Doordat het meisje haar steeds meer vertelde, kwam de moeder erachter wat er was gebeurd.

Ook kreeg het meisje vanaf februari 2016 last van nachtmerries, waarin een schim was te zien, die haar aanraakte. Maar op dat moment had het meisje nog geen precieze herinneringen aan misbruik door haar grootvader. Deze herinneringen werden gaandeweg sterker bij haar. Ze legde daarover meerdere verklaringen af, ook tijdens meerdere hulptrajecten, bij haar moeder en bij de aangifte tegen haar grootvader.

‘pseudo-herinneringen onbetrouwbaar’
De Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ) onderzocht de verklaringen van het meisje, en had zorgen over de ‘waarde’ van de nachtmerrie- beelden die het meisje had als basis voor een herinnering aan het misbruik. De LEBZ vond deze ‘pseudo-herinneringen’ als extra bewijs voor het misbruik onbetrouwbaar. En dat onderschrijft de rechtbank ook.

Gesprek
De moeder van het meisje had eerder verklaard dat er een gesprek was geweest, waarin zij opa (haar vader) confronteerde met het seksueel misbruik van haar dochter. Volgens de moeder zou hij toen hebben erkend wat er gebeurd was met zijn kleindochter.

‘Iets verschrikkelijks’
In het dossier zitten ook WhatsApp-berichten tussen verschillende familieleden. Deze berichten zouden mogelijk doelen op ‘iets verschrikkelijks’, dat was gebeurd met het meisje. Maar volgens de rechtbank komt uit die berichten niet naar voren wat er nu precies is besproken.

De rechtbank oordeelde dat er teveel twijfel bestaat over de waarde van de herinneringen van het meisje, en daarmee ook haar aangifte, en sprak de man zodoende vrij.

In samenwerking met ADP

Foto's

Deel dit artikel