Tbs met dwangverpleging voor bedreiger burgemeester Van der Tuuk

Deel dit artikel
ADP, bron

GRONINGEN (ADP) – De rechter heeft een 57-jarige man uit Lutjegast voor bedreigingen aan het adres van burgemeester Van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier en van agenten en het belagen van zijn buren tbs met dwangverpleging opgelegd. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

 

De Lutjegaster zei vorig jaar in november tegen een wijkagent dat hij Van der Tuuk zijn oren ging afsnijden. ‘Zodat die zijn bril niet meer kan opzetten’, zei de man. Ook zei hij dat de burgervader zijn ambtstermijn in de gemeente Westerkwartier niet vol ging houden. Ondertussen treiterde hij zijn buren. Hij belde hen veelvuldig, hitste hun honden op en gooide vuilnis bij hun voordeur.

 

Achterdocht

De man werd op 10 januari opgepakt nadat hij agenten met een hooivork bedreigde. Hij kwam in april vrij, maar zat drie dagen later weer vast voor nieuwe bedreigingen. De rechter noemde het ernstige feiten. De man moet dringend worden behandeld. Hij weigert echter iedere medewerking. Hij wilde ook niet worden onderzocht in een observatiekliniek. Volgens deskundigen is bij de man sprake van een schizo-affectieve stoornis. De man is achterdochtig naar anderen.

 

Omdat de man niet meewerkt is niet vastgesteld of hij deze feiten onder invloed van deze stoornis heeft gepleegd. De rechtbank gaat er daarom vanuit dat hij toerekeningsvatbaar was. Zonder een langdurige behandeling is de kans groot dat de man met dit gedrag doorgaat. De man kreeg ook nog 257 dagen cel kreeg opgelegd (8,5 maanden). Die dagen heeft hij in voorarrest uitgezeten, hij kan direct door naar de tbs-kliniek.

Foto's

Deel dit artikel