Man uit Utrecht veroordeeld voor pedojacht in Haren

Deel dit artikel
Foto's: ADP, bron

ASSEN (ADP) – Een 25-jarige man uit Vianen (Utrecht) is voor het chanteren van een man in Haren veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De Harenaar dacht in juni 2019 een date te hebben met een 15-jarige, maar stond oog in oog met de verdachte. Die dwong de Groninger achthonderd euro te betalen. 

 

De Harenaar kreeg begin juni 2019 via een datingsite contact met een tiener. Beiden appten over en weer en stuurden elkaar erotische foto’s. De twee spraken kort daarop af in de buurt van de woning van de Harenaar. Hij zag dat de jongen gezelschap had van een ouder iemand, de verdachte. Die hield de Groninger de app-gesprekken en foto’s voor. ‘Dus jij zou een 15-jarig kind verkrachten. Wat zullen je collega’s op het werk hiervan vinden als ze dit zien of lezen’, zei de verdachte tegen de Harenaar.

 

Contract

De Groninger kon de publicatie voorkomen door direct achthonderd euro te betalen.Hij moest later nog eens drieduizend euro betalen en hiervoor een contract ondertekenen. Dat contract werd in de woning van de man in Haren opgesteld. Geheel vrijwillig, zei de verdachte. Dit sprak de aangever op zitting met klem tegen. Hij was overrompeld en was bang en angstig op dat moment, zei de man tegen de rechter. Hij betaalde onder dwang de achthonderd euro en ondertekende het contract. De man deed in augustus aangifte.

 

Pedostopper

De man verdachte was het niet eens met de term ‘pedojager’. ‘Ik ben meer een pedo-stopper’, zei hij tegen de rechter. Een familielid van hem werd op jonge leeftijd misbruikt en sindsdien strijdt de man tegen pedofilie, vertelde hij. In Utrecht lokte hij eerder al eens een vermeende pedofiel in de val en droeg de persoon over aan de politie. Toen was er geen geld mee gemoeid. De rechter had zijn bedenkingen bij deze eerdere actie: ‘Ook daar kan je grote vraagtekens bij zetten. Dit is eigenlijk de taak van de politie’.

Geldelijk gewin

In Haren ging de verdachte te ver door het slachtoffer te chanteren. ‘U wilde er deze keer aan verdienen. Wat u deed zit meer in de hoek van diefstal met geweld’, zei de rechter, ‘Ik volg de eis van de officier van justitie met enige schroom’. Hij hield in de bestraffing rekening met de rol van de Harenaar en met het tijdsverloop: ‘Op deze manier contact zoeken en afspreken met een minderjarige is strafbaar’. De rechter vond dat de man uit Utrecht ‘zijn handen mag dichtknijpen’.

 

De 25-jarige moet het slachtoffer een schadebedrag van 1450 euro betalen (waaronder de betaalde achthonderd euro).

 

Bron: ADP

Foto's

Deel dit artikel