Marum: Recherchebureau onderzoekt deal tussen kroongetuige zwembadmoord en OM

Deel dit artikel
ADP, en Martin Nuver archief

(ADP) Marum – De toenmalige vriendin van Jan Elzinga, die in 2012 bij het zwembad in Marum is vermoord, laat de deal die het Openbaar Ministerie heeft gesloten met kroongetuige Willem P. onderzoeken door een recherchebureau. P. is veroordeeld voor zijn rol bij de moord. Meldt Rtvnoord.nl dinsdag.

Willem P. kreeg twintig jaar cel opgelegd, omdat hij in 2012 de opdracht gaf Elzinga te vermoorden. De schutter kreeg vijftien jaar cel. Alleen de schutter bekende en zei dat hij dit in opdracht deed van P. De laatste hield zijn kaken op elkaar. Tot enkele jaren geleden, toen hij met nieuwe informatie kwam over de toenmalige vriendin van Elzinga en haar familie.

In ruil voor een vervroegde vrijlating wilde P. meer uit de doeken doen over deze moord. Hij was niet de uiteindelijke opdrachtgever, maar deze familie, zei hij. De deal met het OM werd uiteindelijk door de rechter-commissaris bekrachtigd.

In juli vier aanhoudingen

Op basis van de verklaringen van P. werden in juli vier personen aangehouden, onder wie Monique H. (42) uit Hollandscheveld – de toenmalige vriendin van Elzinga – en haar 39-jarige broer uit Nieuw-Roden.

Dit sloeg volgens de raadsman van de vrouw in als een bom. ‘De man heeft vijf jaar het dossier onder zich gehad en dat goed kunnen bestuderen. Bij de deal vallen vele vraagtekens te zetten’, zegt raadsman Wilko ten Have. Hij heeft een recherchebureau op deze kwestie gezet. ‘Vrij uniek in de Nederlandse rechtspraak. Dit onderzoek is in opdracht en voor rekening van de verdachte. Maar wij zien voldoende aanleiding om dit onderzoek te laten doen.’

Toelage van familie H. zou zijn gestopt

De reden dat P. ineens is gaan praten, zou een financiële kwestie met de familie H. zijn. De man zou nog steeds een toelage van de familie ontvangen en die zou zijn gestopt.

Broer en zus volgende week voor de rechter

Maandag 4 oktober is de eerste openbare zitting waarop broer en zus moeten verschijnen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Ten Have hoopt dan de eerste bevindingen van het onderzoek door het recherchebureau te kunnen aandragen.

Verdacht van uitlokken moord

Broer en zus kwamen kort na de moord ook al als verdachten in beeld. Het OM seponeerde beide zaken toen wegens te weinig bewijs. Het OM verdenkt beiden nu van het uitlokken van moord.

Elzinga werd op de dag van de moord opgewacht door Pascal E., die een tijdlang in de bosjes lag tegenover de ingang van zwembad Wotterwille. Elzinga trok daar elke dag baantjes. Hij werd door de schutter in de borst geschoten.

Bron: ADP, wij werken samen met het ADP.

Foto's

Deel dit artikel