Mijn scam, jouw probleem ! (Video)

Deel dit artikel
Foto's: Politie.nl info

Groningen  – De politie vraagt aandacht voor money mules, oftewel: geldezels. Samen met de gezamenlijke banken (@Betaalvereniging) is een campagne gestart om jongvolwassenen te waarschuwen dat ze van en naar school of studie geronseld kunnen worden: Mijn scam, jouw probleem! Dat meldt de politie maandagmorgen via Twitter .

Money mules, ofwel geldezels of katvangers, zijn mensen die worden geronseld om hun rekening te laten misbruiken door criminelen. Als mensen hun bankpas/rekening en pincode geven, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze geldezels. Hiermee maakt een money mule zich vaak onbewust schuldig aan het witwassen van illegaal geld en blijft de crimineel anoniem.

Criminelen proberen money mules op een sluwe manier te strikken. Het ronselen is voor criminelen essentieel. Zij willen namelijk zelf anoniem blijven om niet gepakt te worden. Dit gebeurt vaak onderweg, op straat of op het schoolplein, maar ook steeds vaker via social media, bijvoorbeeld via Instagram, Facebook of Snapchat of via advertenties waar je op reageert. De criminelen proberen mensen (vaak jongeren) met allerlei beloftes en smoesjes over te halen om hun bankpas en pincode af te staan, zodat de criminelen op die manier het geld kunnen wegsluizen en vervolgens zelf anoniem blijven.

Voor meer informatie

Foto's

Deel dit artikel

Video

Social media