Extra onderzoek naar auto-inbraken in stad Groningen

Deel dit artikel
Politie.nl
Groningen - De politie doet extra onderzoek naar de stijging van het aantal auto-inbraken in de stad Groningen in de afgelopen maand september. In de gehele stad was een opvallende stijging te zien in vergelijking met een jaar eerder.

 

De politie nam in september 2016 159 aangiften op van auto-inbraak. In september 2015 waren dit 82 aangiften. Opvallend was dat er vooral werd ingebroken in kleinere modellen personenauto’s. Hierbij werd vaak veel schade toegebracht aan het slot van de portierdeur. In veel gevallen werd de gehele auto doorzocht en werden er relatief weinig goederen uit de auto weggenomen. De politie vermoedt dat een groot deel van deze inbraken door dezelfde dader(s) gepleegd zijn.

 

 

Extra toezicht

 

De politie zet de komende tijd in op extra opvallende en onopvallende surveillance om het aantal auto-inbraken tegen te gaan. Ook wordt er uitgebreid onderzoek gedaan. De politie hoopt op deze manier resultaat te boeken.

 

Heterdaadsituatie? Bel 112!

 

De politie vraagt burgers om extra alert te zijn bij heterdaadsituaties van auto-inbraken en deze via het alarmnummer 112 te melden. Het is een misverstand dat 112 alleen gebruikt kan worden bij levensbedreigende situaties. Bel ook 112 als u een auto-inbraak of een ander misdrijf ziet gebeuren. In dat geval is snel handelen van de politie geboden. Met een omschrijving van het misdrijf, een signalement van de dader(s) en een vluchtrichting helpt u de politie om sneller te reageren op de melding. Zo is de kans op een aanhouding veel groter. Bel 0900-8844 als u een verdachte situatie ziet.

 

Preventietips

 

Zelf kunt u de kans op een auto-inbraak ook verminderen, met de volgende preventietips:

  • Doe uw auto altijd op slot. Controleer of de auto echt op slot is;
  • Laat het dashboardkastje open. Laat zien dat er niets van waarde uit te halen is;
  • Verwijder de afdruk van uw navigatiesysteem op uw voorruit;
  • Stop de aansteker terug in de houder nadat u deze heeft gebruikt voor uw smartphone of navigatiesysteem;
  • Laat u toch apparaten in de auto liggen? Schakel ze dan helemaal uit. Dieven kunnen laptops, tablets en telefoons aan de hand van het Bluetooth-signaal detecteren;
  • Parkeer als het kan op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende huizen en
  • Kijk voor tips ook op de site van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit.

Doe altijd aangifte

 

De politie adviseert altijd aangifte te doen van een auto-inbraak, ook als er niets uit de auto is weggenomen. Aangifte doen kan online via politie.nl, of bel voor een afspraak op het politiebureau via 0900-8844.

 

Buurtwhatsapp

 

Maakt u deel uit van een buurtapp in Groningen? Neem dan contact op met de beheerder van de app in uw buurt om dit probleem onder de aandacht te brengen van alle groepsleden in de app.

 

Informatie

 

Bent u getuige geweest van een auto-inbraak en heeft u nog niet gesproken met de politie? Of heeft u informatie die kan helpen bij het onderzoek naar de recente auto-inbraken? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

 

 

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel