Voorkom ongelukken door je autolampen goed te onderhouden

Deel dit artikel
Ingezonden bericht

In ons land komen nog altijd veel ongelukken waarbij auto’s of andere voertuigen betrokken zijn voor. Hierbij kunnen de autolampen zo nu en dan een rol spelen. Met name als het donker is en je zonder LED verlichting rondrijdt in je auto, kan het voorkomen dat dit leidt tot een ongeluk. Logisch natuurlijk, want ook in je tuin kun je in het donker over iets struikelen, een ongeluk zit in het donker nu eenmaal in een klein hoekje. Buitenlampen met sensor kunnen helpen in de tuin, maar bij auto’s moet je het toch echt doen met de lampen. Het onderhouden hiervan is erg belangrijk, wat mogelijk is met de onderstaande tips. 

 

Schoonmaken 

De eenvoudigste manier om je autolampen te onderhouden, is door de koplampen en achterlichten schoon te houden. Vocht kan zich ophopen in de koplampen en achterlichten, wat de sterkte van de straal belemmert en er onooglijk uitziet. Vermoedelijk maak je de bekleding van de koplampen en achterlichten schoon als je je auto wast. Maar ook de binnenkant van de lamp moet worden schoongemaakt. Blader door de gebruikershandleiding om te begrijpen hoe je de lampafdekking verwijdert en de lampen reinigt. Dit zou je ook moeten doen bij bijvoorbeeld de vloerlampen die je kunt kopen via directlampen.nl.

 

Vervang als paar

Als je de lampen moet vervangen, doe dit dan nooit per één stuk. Vergeet niet dat de bollen in je koplampen en achterlichten in paren komen. Wanneer je het onderdeel vervangt, moet je dus ook nieuwe lampen per paar aanschaffen. Dit behoudt de consistentie van je licht terwijl je rijdt. Inconsistente koplampen of achterlichten zouden rijden in het donker een nachtmerrie maken. Laat het ene licht niet zwakker zijn dan het andere. Een effectieve manier is om online te zoeken naar OEM- of prestatielenzen voor achterlichten.

 

Controleer straalsterkte

Net als de gloeilampen bij je thuis, kunnen koplampen in de loop van de tijd de straalsterkte verliezen. Aarzel daarom niet om je auto naar een professionele monteur te brengen om de lichten te controleren als je tekenen van zwakte opmerkt. Dimmen geeft aan dat de lampen aan vervanging toe zijn. Wacht niet tot de lampen helemaal uit zijn. Zorg dat het probleem een ​​keer voorgoed wordt opgelost, wat je doet door ze te vervangen. Dit moet je dus beslist per paar doen, zoals net al uitgelegd is. Eventueel kan dit ook gedaan worden door de monteur.

 

Upgrade

Het is mogelijk om de OEM kop- en achterlichten van je auto te upgraden voor een betere bundelsterkte. Als je best vaak ’s nachts moet rijden in gebieden die niet goed verlicht zijn, kan dit een waardevolle investering zijn. Sommige lampverbeteringen kunnen de bestaande straalsterkte in je auto vergroten. Bespreek met een automonteur of het nodig is om de verlichting in je voertuig te upgraden. Vervolgens kun je dit zelf doen, al kan het zo nu en dan beter zijn om dit klusje toch te laten doen door een expert. Alhoewel dit wat meer geld zal kosten, weet je zeker dat het goed gedaan wordt.

 

LED lampen

Het is verstandig om LED lampen te gebruiken in je woning, maar dit kan ook gedaan worden in je auto. Net als de thuislampen zijn deze LED autolampen lichtgevender en energiezuiniger dan conventionele lampen. Overleg met je automonteur over het installeren van LED lampen voor je voertuig of dit een kosteneffectieve upgrade is. Over het algemeen zal dit wel het geval zijn, vooral als je elke dag veel en lang in je auto zit. Op de lange termijn kun je dan zeker geld besparen met behulp van de LED verlichting in je voertuig.

Foto's

Deel dit artikel