OM eist tot twee jaar cel voor ‘pedojagen’ in Stad

Deel dit artikel
112Groningen.nl & ADP

(ADP) Twee mannen van 28 en 18 jaar uit Uithuizen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) in een woning in Groningen een man gegijzeld en hem geprobeerd af te persen.

De man kwam daar voor een seksafspraak en werd door het duo bedreigd met een mes en een schroevendraaier en uitgemaakt voor pedofiel. Hij vluchtte via het balkon de woning uit.

Het OM eiste tegen de 28-jarige een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De 18-jarige hangt jeugddetentie van 199 dagen (gelijk aan het voorarrest) en een PIJ-maatregel (jeugd tbs) boven het hoofd.

‘Je bent een viezerik, een pedofiel’
Het slachtoffer maakte begin januari via sociale media een afspraak met een jonge man in een woning in Beijum. Daar werd hij opgewacht door de mannen uit Uithuizen. Het kwam direct tot een confrontatie. ‘Jij bent een viezerik, een pedofiel. Ik ben 17 jaar oud en jij gaat betalen’, zou de jongste hebben geroepen. De man wilde weg uit de woning maar werd tegengehouden.

Hij moest 650 euro betalen, anders werd hij geprikt en gestoken. Door de stress lukte het de man niet om het geld over te maken. Op een onbewaakt moment zag hij zijn kans schoon en sprong hij van het balkon. Met zijn twee belagers in zijn kielzog rende de man naar zijn auto. Terwijl hij instapte, om weg te rijden, werd hij door de 28-jarige met het mes meermalen gestoken. Hij liep enkele kraswondjes op.

Foto’s van huis en bedrijfsauto
Het slachtoffer werd kort daarna via WhatsApp met dreigementen bestookt. Hij moest 6000 euro overmaken, anders kregen familie en werkrelaties te horen dat de man seks wilde hebben met een minderjarige. Om druk te zetten stuurden de afdreigers ook foto’s van zijn huis en bedrijfsauto. De man betaalde en stapte naar de politie. De beide mannen uit Uithuizen en de 19-jarige bewoner van de woning aan de Mundaheerd werden aangehouden.

De Stadjer was weliswaar niet bij het incident in zijn woning aanwezig, maar zat volgens de officier van justitie wel in het complot. De aanklaagster zag voldoende bewijs in de vele dreigberichten, die op de telefoons zijn gevonden. Ook huurde de Stadjer een auto, waarmee hij naar de woning van het slachtoffer reed om foto’s te maken. Een volgsysteem in de huurauto verraadde deze rit. Tegen hem eiste de officier van justitie een celstraf van twintig maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. De nadruk moet vooral liggen op een behandeltraject, vond de aanklaagster.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

In samenwerking met ADP

Foto's

Deel dit artikel