Scooterdiefstallen met 63% afgenomen na politieonderzoek

Deel dit artikel
Politie.nl
Groningen - Met de aanhouding van drie helers en vijf jongeren, waaronder drie uit de wijk Paddepoel, zijn de scooterdiefstallen in de stad Groningen sinds juni met maar liefst 63% afgenomen.

De politie constateerde het begin van het jaar een behoorlijke toename van diefstallen van scooters in de stad Groningen. Werden er over het jaar 2015 in totaal 980 scooters gestolen, in de maand februari van dit jaar waren dat er al 224. Deze vonden vooral plaats in en rondom de wijk Paddepoel. Scooter diefstal blijkt kennelijk een lucratieve bezigheid te zijn.

De politie startte daarom een onderzoek en al snel bleek dat een groep jeugd uit dezelfde wijk zich schuldig maakte aan deze diefstallen. Deze jongeren gingen als volgt te werk: ze zochten een scooter die zij wilden stelen en forceerden vervolgens het slot, waarna één van hen op de scooter wegreed en hem op een ‘veilige’ plek neerzette in de stad. Hierna belden zij direct de heler die vervolgens de scooter daar weg haalde.
 

 

Wat verder opviel is dat een deel van de verdachten de diefstallen pleegden terwijl hun ouders en jongere broertjes hiervan op de hoogte waren! Vooral die ouders moeten zich realiseren dat door de wijze waarop zij hun kinderen ‘vrij laten’, zij heel gemakkelijk tot crimineel gedrag kunnen vervallen. De hoofdverdachte heeft ruim 3 weken in voorarrest gezeten.
 

 

De politie doet dan ook een dringend beroep op ouders om meer zicht te houden op het gedrag van hun kinderen. Het feit dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar tot ’s avonds laat nog op straat rondhangen, leidt over het algemeen tot niet veel goeds. Hierin kunnen een aantal ouders hun verantwoordelijkheid beter oppakken.

 

Zes tip om diefstal te voorkomen:

 

1. Zet uw scooter altijd op slot, gebruik het liefst twee sloten.
2. Zet uw scooter ook op slot bij uw eigen huis, zelfs in uw schuur.
3. Laat uw scooter registreren.
4. Zorg voor goed hang- en sluit werk van de stalling, schuur of box.
5. Zet uw scooter in een bewaakte fietsenstalling.
6. Zet uw scooter ’s avonds en ’s nachts in het licht.

Heling is strafbaar. Check daarom bij de koop van een tweedehands scooter altijd www.stopheling.nl 
Ziet u dat er op heterdaad een scooter wordt gestolen, bel dan altijd met het alarmnummer 112. Met uw beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen. Mocht u toch slachtoffer zijn geworden van scooterdiefstal, doe dan altijd aangifte.

 

 

Foto's

Deel dit artikel