Boerderij gaat in vlammen op (Video)

Deel dit artikel
Jordi Haverdings/InfoLeek.nl & Wilbert Gort
Tolbert - Dinsdagmiddag om vier uur is er een grote uitslaande brand uitgebroken in een leegstaande boerderij aan de Leuringslaan. De brand is door omwonenden opgemerkt die vervolgens 112 gebeld.

Al binnen enkele minuten sloegen de vlammen uit het woongedeelte van de boerderij. De politie heeft direct de omgeving afgezet in verband met de enorme rookontwikkeling. De Leekster brandweer die snel ter plaatse was heeft direct met meerdere stralen de brand aangevallen en hebben zich gericht op het behouden van het schuurgedeelte.
 
Door de omvang van de brand heeft de meldkamer ook korpsen Roden en Groningen ter assistentie opgeroepen. Zo kwam brandweer Groningen met een hoogwerker en groot water transport ter plaatse. Vanuit de Tolbertervaart is water naar de Leuringslaan gepompt om te zorgen voor voldoende bluswater.
De boerderij die in 1884 gebouwd is was al vele jaren een gemeentelijk monument en stond al een tijd leeg. Er gaan geruchten rond dat de boerderij net enkele dagen geleden verkocht was.
Door enkele kleine incidenten in het verleden is om de boerderij een hekwerk geplaatst om onder andere hangjeugd te weren en zo het gebouw te beschermen. Volgens buurtbewoners was het de afgelopen dagen vaker onrustig rondom de boerderij en vonden ze het niet vreemd dat het nu in brand is gevlogen. De politie en brandweer zoeken momenteel uit of het daadwerkelijk door brandstichting in brand is gevlogen.
Bij de brand is vermoedelijk ook asbest vrijgekomen en meegevoerd in de rook die recht over de woningen in Tolbert heen. Hierop heeft de overheid een NL-Alert verspreid in de ruime omgeving van Tolbert. In dit bericht werd men nadrukkelijk geadviseerd ramen en deuren te sluiten.

Foto's

Deel dit artikel