Groningse brandweer harkt pensioen bij elkaar

Deel dit artikel
Persbericht
Groningen - Brandweerlieden van de Groningse brandweer ‘harken hun pensioen bij elkaar' op dinsdag 26 juli van 14.00 tot 16.00 uur in het Noorderplantsoen. Op deze ludieke manier vragen ze aandacht voor een fatsoenlijke regeling voor hun vroegpensioen.

 Al vijf weken voeren brandweermedewerkers in het hele land actie en blijven dit gedurende de hele zomer doen. “Brandweermensen hebben te maken met fysiek en mentaal zwaar werk”, zegt Erik Gerritsen, bestuurder FNV Overheid. “Het is daarom noodzakelijk om op tijd te kunnen stoppen, in ruil voor een fatsoenlijk pensioen. Tijdens het harken, geven de brandweerlieden tekst en uitleg over de reden waarom ze actievoeren.”

 

Landelijke acties

 

De actie maakt deel uit van de landelijke brandweeracties die op 27 juni zijn gestart. Sinds vandaag draait de brandweer in 22 van de 25 veiligheidsregio’s alleen nog maar zondags- en wachtdiensten. Er wordt alleen gereageerd op spoedgevallen, waardoor schoonmaak- en onderhoudsklussen blijven liggen. Met de acties vragen de brandweermensen aandacht voor een fatsoenlijke pensioenregeling na jaren zwaar werk. Gerritsen: “Brandweermensen staan 24/7 klaar en stellen hun leven in de waagschaal voor anderen. Na jaren van gebroken nachten, levens redden en veel leed meemaken, hebben zij recht op een goed pensioen. Eerder stoppen met werken is geen luxe, maar een noodzaak.”

 

Reparatie van de huidige regeling 

 

In 2006 is de overgangsregeling FLO (Functioneel Leeftijdsontslag) ingevoerd, waardoor brandweermedewerkers eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Sinds de invoering van de regeling is de wet- en regelgeving inmiddels zo vaak veranderd dat  die niet meer uitvoerbaar en achterhaald is, met nadelige gevolgen voor de inkomsten. Daarom willen de brandweermensen een reparatie van de regeling. Helaas gaat de werkgever, de VNG, hier vooralsnog niet mee akkoord.

 

Zolang de VNG niet ingaat op de gestelde eisen, blijven de acties doorgaan.

 

 

Foto's

Deel dit artikel