Politie verbaasd over kritiek op aangifte mishandeling

Deel dit artikel
Politie.nl
Nijmegen / Groningen - De politie is zeer verbaasd over de publiciteit over hoe de politie is omgegaan met een aangifte van een vrouw uit Groningen.

In de media wordt een beeld geschetst alsof de politie geen interesse had in het opnemen van een aangifte van mishandeling, waarna mevrouw maar besloot in Groningen aangifte te doen. Verschillende media (waaronder het Dagblad van het Noorden en De Gelderlander en de omroepen in Gelderland en Groningen) pasten echter geen wederhoor toe. Daardoor is u informatie onthouden waardoor u geen volledig beeld kan vormen. We willen dat rechtzetten. Want de politie is er voor u, zeker als u slachtoffer bent van bijvoorbeeld geweld; we nemen daarom altijd aangifte op en sporen waar mogelijk de daders op.

 

Wat is er gebeurd?

 

Vlak voordat de eerste wandeltocht van de Nijmeegse Vierdaagse begon, werd mevrouw mishandeld aan de Meijhorst. Anderhalf uur later sprak mevrouw een motoragent aan en vertelde ze wat haar was overkomen. Deze collega was begaan met haar en wilde graag een aangifte opnemen, maar gaf wel aan dat dit enige tijd zou kosten. Mevrouw gaf echter aan dat ze wilde gaan lopen; die keuze snappen wij, maar daarmee ging wel een kans verloren.

 

Overmacht (zoals noodweer)

 

Logische consequentie is dan wel dat er geen sprake meer is van heterdaad. In de regel nodigen wij mensen dan uit om op een bepaalde moment langs te komen voor het doen van aangifte. In dit geval wilden we echter een extra stapje doen en we gaven aan die avond langs te komen. Dat is altijd onder voorbehoud dat er geen ernstige politiezaken voordoen; iedereen zal snappen dat noodsituaties voorgaan. Zo ook die avond en we hebben bij mevrouw de voicemail ingesproken.

 

De volgende dag kwam mevrouw naar het bureau en werd er weer een afspraak gemaakt voor die avond. Dat was de avond van het hevige noodweer in Nijmegen waardoor we alle zeilen moesten bijzetten voor de veiligheid van de wandelaars en feestgangers . We hebben toen weer met mevrouw gebeld en aangeboden vrijdagavond of zaterdag aangifte op te nemen. Mevrouw gaf echter aan naar huis te gaan. We hebben toen meegegeven dat ze ook in Groningen aangifte kon laten opnemen en dat zou ze gaan doen. We meenden bij mevrouw begrip voor de situatie te hebben bespeurd. Het staat in schril contrast met de publiciteit. 

 

Dienstbaarheid

 

We hebben aangegeven het erg jammer te vinden dat dit zo is gelopen. Het liefst willen we natuurlijk altijd onze afspraken na komen, maar overmacht kan roet in het eten gooien. Dat is in dit geval sneu voor mevrouw, maar dat zegt niets over onze dienstbaarheid aan slachtoffers in het algemeen. We zijn ook tijdens de Vierdaagse en de feesten veel mensen van dienst geweest. Jammer dat we in dit geval door overmacht in de rug zijn gelopen. We wensen mevrouw hoe dan ook een spoedig herstel toe en hopen haar volgend jaar weer in Nijmegen te zien (maar dan ook onder betere omstandigheden). 

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel