Tot elf jaar cel voor internationale wapenhandel in Oosterwolde , Groninger betrokken

Deel dit artikel
ADP, bron

(ADP) – Een 35-jarige in Slovenie geboren Groninger moet voor onder meer  het leiding geven aan een criminele organisatie, (inter)nationale wapenhandel, drugsbezit en mensenhandel een celstraf van negen jaar uitzitten. De Stadjer was de rechterhand van de oud-Hoogevener Hendrik van der H. (36) Die moet voor leiding geven aan een criminele organisatie, mensenhandel, fraude, bedreiging en mishandeling elf jaar de cel in. Tegen beide mannen eiste het Openbaar Ministerie begin juni een celstraf van tien jaar. 

 

Vanuit zijn woonboerderij in Oosterwolde en later een kringloopwinkel in die plaats gaf Van der H. leiding aan een groep die handelde in wapens, munitie en explosieven. Het materiaal werd gehaald uit Oost-Europa en verkocht aan een Belgische groep drugshandelaren. De rechter komt bij Van der H. tot een hoger straf. Hij tilt zwaar aan de ellende die deze illegale wapens aanrichten in de samenleving en deze gevolgen als schokkende berichten in de media terug zijn te lezen. Van der H. heeft een strafblad dat beslaat uit 24 pagina’s. De rechter komt bij de Stadjer tot een lage straf, omdat de man op bepaalde punten is vrijgesproken. Bovendien heeft hij een aanzienlijk korter strafblad. De rechter nam het beide mannen kwalijk dat zij 21 maanden lang leiding gaven aan een crimineel netwerk waarbij leden werden onderdrukt en grof geweld niet werd geschuwd. De Stadjer stelde zich tijdens het onderzoek zwijgend op. Dat is zijn goed recht, zei de rechter, maar het werkt niet in zijn voordeel.

 

Volgens de rechter is de Stadjer niet het brein achter deze organisatie. De Groninger heeft op het gebied van woninghuisvesting en financiën problemen en handelde niet uit geldelijk gewin, zoals Van der H. dit wel deed. De oud-Hoogevener heeft door middel van fraude ruim 63.000 euro geïncasseerd, dat bedrag moet hij terugbetalen. Het grootschalig onderzoek naar internationale wapenhandel startte in september 2018 onder de naam ‘Ultegra’. Begin 2020 werden 14 verdachten uit onder meer Oosterwolde, Marum, Leeuwarden, Stadskanaal, Hoogeveen en Oost-Europa aangehouden op verdenking van wapenhandel, fraude, oplichting en verduistering. De politie deed invallen op zeventien plekken in Noord-Nederland. De agenten vonden wapens, explosieven en ook kilo’s aan synthetische drugs.

 

Foto's

Deel dit artikel