Dagje (b)uit

Deel dit artikel
Persbericht Hetccv.nl
Groningen - Met het mooie weer in het vooruitzicht, trekken we er de komende weken weer massaal op uit: even uitwaaien op het strand, een terrasje pikken in een leuke stad of met het hele gezin naar de dierentuin.

Een dagje onbekommerd genieten: heerlijk natuurlijk. Maar geen vrijbrief om ook je verstand op ‘uit’ te zetten. Dagjesmensen vormen namelijk een verleidelijke prooi voor het dievengilde.

 

Insluipers, autokrakers, tasjesdieven, ze weten als geen ander dat mensen met de zomer in hun bol vaak net wat minder alert zijn dan anders. Dat begint al bij het verlaten van de woning, vertelt Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). “De meeste mensen zullen, voordat ze op vakantie gaan, nog eens extra controleren of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten en misschien de buren gevraagd hebben om een oogje in het zeil te houden. Maar wie doet datzelfde bij een dagje uit?”

 

Waardevolle spullen

 

Goed, de deur zit op slot, de laptop ligt netjes – uit het zicht – opgeborgen in de kast en je hebt zelfs de moeite genomen om de kliko uit het zicht te zetten zodat niemand hogerop op zoek kan gaan naar een insluipmogelijkheid. Kortom: je stapt met een gerust gevoel de auto in. “Met de zee of een ijsje al op het netvlies, zal iedereen op de plaats van bestemming zo snel mogelijk het portier achter zich dicht willen slaan”, vervolgt Tieman. “Maar alle reden om dat niet doen. Nog altijd zijn er mensen die hun waardevolle spullen in de auto achterlaten.” Meestal per ongeluk, soms ook bewust. Bijvoorbeeld omdat ze hun sierraden of tablet niet op het strand of in het zwembad bij zich willen hebben. “Ook al liggen ze in een afgesloten tas: voor een autokraker kan het reden genoeg zijn om een gokje te wagen. Maak liever gebruik van de kluisjes die in het zwembad of bij de camping vaak beschikbaar zijn.”

Het Verbond van Verzekeraars adviseert mensen niet voor niets om waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis te laten. Een andere tip is om de auto het liefst op een veilige, drukbezochte parkeerplaats te zetten. “Een parkeerplekje in een verlaten straat iets verderop, is waarschijnlijk goedkoper. Maar daar is ook minder sociale controle, laat staan beveiliging aanwezig.”

 

Iets anders waar je rekening mee kunt houden, is de tas die je meeneemt. “Gebruik bij voorkeur een tas met een rits, houd de vakken die geopend kunnen worden aan de kant van je lichaam. Draag je schoudertas met het hengsel dwars over je borst”, somt Tieman op. Ze wijst erop dat het op een druk terras verstandig is om de tas op je schoot of naast je in de stoel te leggen, in plaats van op de grond.


 

Boefproof

 

Het kan ook een optie zijn helemaal geen tas mee te nemen. Maar telefoons en portemonnees blijven dan een lastig verhaal. Ze zijn vaak onmisbaar, maar bij het zwembad of op het strand draag je ze liever ook niet de hele tijd met je mee. Gewoon op zak houden is bij veel zomerkleding bovendien lang niet altijd mogelijk. “Iets om voor vertrek dus al even bij stil te staan”, aldus Tieman. Wat mobiele telefoons betreft, verwijst zij naar Boefproof.nl – een initiatief van de Nederlandse telecomsector in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Deze site helpt je om je telefoon binnen 15 seconden ‘boefproof’ te maken. Je vindt er tips over het beveiligen van je smartphone en informatie over wat je moet doen als je telefoon gestolen is. Bijvoorbeeld hoe je je toestel terug kunt vinden, persoonlijke data kunt wissen en hoe je je toestel blokkeert.”

 

Voor wie onverhoopt toch het slachtoffer van diefstal wordt, heeft Tieman zelf ook nog een belangrijk advies. “Zakkenrollers maken soms gebruik van de huisgegevens die in je portemonnee te vinden zijn. Zeker wanneer er bij de diefstal ook sleutels verdwenen zijn, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen. Zo kun je in ieder geval voorkomen dat je voor een tweede keer gedupeerd raakt.”


Meer weten

 

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft een overzicht gemaakt van de preventieve maatregelen die u kunt nemen om de kans op inbraak en diefstal te verkleinen. Deze preventietips staan op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl.

 

 

Foto's

Deel dit artikel