Veiligheidsregio Groningen neemt deel aan ontwikkeling van ‘Internet of Things’

Deel dit artikel
Persbericht
Groningen - Nog geen week geleden kregen enkele jonge ondernemers uit Groningen een stadsdekkend draadloos netwerk voor ‘Internet of Things' voor elkaar. Dit netwerk wordt ook wel het internet 3.0 genoemd. Een initiatief waar Veiligheidsregio Groningen met veel

‘Een snelle en “connected” maatschappij in combinatie met onze functie als Veiligheidsregio maakt deze ontwikkeling van grote waarde voor onze dienstverlening’ aldus Erik van Zuidam, directeur van Veiligheidsregio Groningen.

 

Innoveren

 

De Veiligheidsregio ziet mogelijkheden om te experimenteren en daarmee te innoveren op basis van deze IT infrastructuur. ‘We hebben geloof in de meerwaarde voor allerlei toepassingen in de hulpverlening en crisisbeheersing’ aldus van Zuidam, ‘zoals rookmelders die ons automatisch statusupdates geven, sensoren die gevaarlijke stoffen meten en monitoren of de impact van aardbevingen exact bepalen zijn zomaar wat voor de hand liggende mogelijkheden. En alle mogelijkheden die misschien minder voor de hand liggen of waar we nog niet aan gedacht hebben zouden we graag in samenwerking met instellingen zoals de Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen verder onderzoeken. We zien een mooie proeftuin voor onszelf, voor ons onderwijs en tevens als ontwikkelpotentieel voor Noord-Nederland’.


Beschikbaar stellen van locaties

 

Het is dit ontwikkelpotentieel dat Veiligheidsregio Groningen wil aanboren. Om die reden willen we al onze 40 (brandweer)locaties verspreid over de hele provincie beschikbaar stellen voor plaatsing van een Gateway. Dat geeft tot 10 kilometer netwerk rondom iedere post en zorgt daarmee voor dekking van het overgrote deel van onze provincie. De provincie Groningen geeft stevige steun aan dit initiatief. Vanzelfsprekend zullen we bij het ontwikkelen van toepassingen in de hulpverlening ook hoge eisen gaan stellen aan privacy voor burgers en cyberveiligheid.

Samen

 

Veiligheidsregio Groningen gaat samen optrekken met de Groningse initiatiefnemers, de Provincie en een aantal andere partijen die interesse hebben getoond om dit netwerk op te bouwen en te benutten. Meer informatie vindt u op de website van het netwerk:  thethingsnetwork-groningen.org

Foto's

Deel dit artikel