Aeolus voor het eerst in de Eemshaven

Deel dit artikel
Mariska Burema
Eemshaven - Het nieuwste schip van Van Oord is zaterdag voor het eerst in de Eemshaven aangekomen.

Het schip, een jack-up vessel, wordt straks gebruikt voor het realiseren van het Gemini windpark. De Aeolus is klaar met de bouw van het Luchterduinen windpark, bij de kust van Noordwijk aan zee, en zal nu de bouw van het Gemini windpark, boven Schiermonnikoog, op zich nemen. Van Oord heeft het schip in 2014 gebouwd om zijn positie binnen de toenemende offshore-wind markt te verbeteren.

 

Het schip kan zich met eigen kracht voorstuwen en zich met behulp van vier poten in de zeebodem stationeren zodat het schip stevig en op hoogte staat waarna de windturbines geassembleerd kunnen worden. Het eerste deel van de windturbines zijn de zogenoemde monopiles. Deze grote buizen hebben een gewicht van 700 tot 850 ton en worden 30 meter de zeebodem ingeheid. Hierna wordt de windturbine opgebouwd. Het Gemini windpark bestaat straks uit twee parken genaamd Buitengaats en Zee-energie en zullen tezamen een oppervlakte hebben van 68 vierkante kilometer.

 

Het windpark heeft straks een capaciteit van 600 MW en kan 1.540.000 personen (785.000 huishoudens) van stroom voorzien. Dit hangt samen met de bevolking van de drie noordelijke provincies.

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel