Check, check, dubbel check: is jouw woning veilig?

Deel dit artikel
Persbericht
Groningen - De dagen zijn vaak goed gevuld, met werken, privé-afspraken, boodschappen doen, het huishouden of gewoon even niets doen.

En daar willen Brandweer Groningen en het Brandwondencentrum Groningen graag iets aan toevoegen: In een paar eenvoudige stappen checken hoe (brand)veilig jouw woning is. Brandweer Groningen vraagt daarbij specifiek aandacht voor  koolmonoxide (CO). Alarm slaan voor brand en de stille sluipmoordenaar CO.

 

Als jij je bewust bent van de risico’s van brand, de gevaren van CO en als je weet waar je op moet letten wordt de woning een stuk veiliger en de kans op ongelukjes en brand kleiner. Je kunt zelf verschillende maatregelen nemen om jouw woning (of die van een ander) (brand)veiliger te maken. Of als er toch brand uitbreekt of een koolmonoxidevergiftiging dreigt, de gevolgen ervan te beperken. Doe snel de brandveiligheidscheck & de CO-test en ontdek hoe veilig jouw woning is en hoe je de kans op brand, brandwonden en koolmonoxidevergiftiging kunt verkleinen. (invullen duurt 3 á 10 min)

 

Luid alarm voor de sluipmoordenaar koolmonoxide


Het gevaar van koolmonoxide is nog te onbekend. Door een koolmonoxidevergiftiging overlijden jaarlijks gemiddeld 11 personen, worden 150 mensen opgenomen in het ziekenhuis en worden honderden mensen behandeld op de Spoedeisende Hulp. Bij meer dan de helft van de koolmonoxidevergiftigingen heeft de vergiftiging thuis plaatsgevonden. Ook Brandweer Groningen kent een hoge concentratie aan CO-meldingen. Van september ’14 tot heden zijn er in onze regio 17 meldingen binnengekomen. Ieder jaar moeten wij constateren dat er (onnodig) slachtoffers vallen. Vorig jaar januari is er treurig genoeg nog een inwoner om het leven gekomen aan de gevolgen van CO-vergiftiging. En meerdere mensen zijn met gezondheidsklachten onderzocht. Veel meldingen zijn uiteindelijk terug te brengen naar een onderhoudsadvies voor de kachel,  geiser, (centrale) verwarming (ketel), CO-melder en/of rookmelder. Waarom een sluipmoordenaar? Koolmonoxide ruik, zie of proef je niet, maar je kan hierdoor wel gezondheidsklachten krijgen, bewusteloos raken of zelfs overlijden. Hoog tijd dus om gevaren van koolmonoxide bij mensen onder de aandacht te brengen. Des te meer omdat ongelukken echt te voorkomen zijn. Kijk voor meer informatie op de website van Brandweer Groningen en Brandweer Nederland en doe direct de CO-test.

 

 

Vraag de checklist Brandveiligheid aan bij Brandweer Groningen of beantwoord de vragen online. NB: De CO-test is alleen online beschikbaar:

Brandweer Groningen
Telefoon: 088-162 5000
E-mail: [email protected] (onder vermelding van Aanvraag Brandveiligheidscheck)
Website: www.brandweergroningen.nl (doe de brandveiligheidscheck!) Openingstijden: iedere werkdag van 8.00 tot 17.00 uur

Na het invullen van de vragen ontvang je direct een score en enkele tips. Deze gaan onder andere over de entree van je woning, de berging, keuken, woonkamer en slaapkamer. Ook lees je wat je kan doen als er toch brand uitbreekt en je 3 minuten de tijd hebt om de woning te ontvluchten: 3minutenisniks.nl

 

Meer informatie en advies

Heb je naar aanleiding van de Brandveiligheidscheck en de CO-test nog vragen of behoefte aan advies dan kan je uiteraard contact opnemen met Brandweer Groningen en de brandweer bij jou in de buurt.

 

Meer tips en informatie over het voorkomen van brandwonden zijn eveneens te vinden op de site van de website van Brandweer Groningen en Brandwondencentrum Groningen, onze partner met wie wij sinds 2012 samenwerken.

 

 

Foto's

Deel dit artikel