Woonboerderij verwoest door felle brand

Deel dit artikel
Romke Notenbomer/112marum.nl
Noordwijk - Op maandagmiddag 24 november jl. heeft een felle brand een woonboerderij aan de Noorderweg in Noordwijk in de as gelegd.

De melding van het incident kwam rond 13.05 uur binnen bij Meldkamer Noord-Nederland.

Vrijwel direct was duidelijk dat het ging om een uitslaande brand. Daarom werd opgeschaald naar 'middelbrand', wat inhoudt dat naast een blusvoertuig en een hoogwerker ook een extra blusvoertuig wordt opgeroepen. Het was voor de brandweer niet veilig om de boerderij binnen te betreden en de brand van hieruit te bestrijden. De korpsen van Marum, Grootegast en Groningen konden helaas niet voorkomen dat de woonboerderij volledig uitbrandde.

 

Asbest

Bij de brand is naast de rook ook asbest vrijgekomen. De omgeving is geadviseerd uit de rook te blijven en bij hinder van de rook ramen en deuren te sluiten en zo mogelijk mechanische ventilatie af te schakelen. De tegenovergelegen boterfabriek heeft hier gehoor aan gegeven en ten tijde van de brand de mechanische ventilatie afgeschakeld. In samenwerking met de gemeente Marum doet een gespecialiseerd bedrijf onderzoek naar de vrijgekomen asbest door het verspreidingsgebied te bepalen en het asbest op te ruimen. De gemeente zal de fabriek en eventuele omwonenden in het gebied hierover nader informeren.

Omstreeks 14.15 uur kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Ten tijde van de brand waren er waren geen personen aanwezig. De hond en paarden van de bewoners zijn wel in veiligheid gebracht. Er hebben zich dan ook geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De oorzaak is onbekend.

 

Dvhn

 

Foto's

Deel dit artikel