Tweede baby luikje in Nederland zojuist geopend

Deel dit artikel
J. Lameris 112Gr. ingezonden(exclusief voor 112Groningen))
Groningen - Vrijdag 07-11-14 om 13:00 uur is het 2e babykamertje van Nederland geopend in Groningen. Initiatiefneemster in Groningen is Anneke de Boer beheert het kamertje voor Stichting Beschermde Wieg.

Initiatiefneemster in Groningen is Anneke de Boer beheert het kamertje voor Stichting Beschermde Wieg. Moeders in nood kunnen hun pasgeboren baby veilig achter laten in het kamertje aan de Palembangstraat t.o nr 46/48.

 

In het kamertje staat een wiegje en een stoel. Als er iemand het kamertje binnenkomt gaat er via een sensor een melding uit naar de achterwacht van het kamertje. Zo weet men dat er op dat moment iemand in het kamertje is. De moeder in nood kan ook persoonlijk contact hebben door op een intercom knop te drukken. Er komt dan iemand naar het kamertje toe. Moeder kan er ook voor kiezen weer te vertrekken. Als de moeder het kamertje verlaat zal de deur vergrendelen en kan er niemand meer naar binnen zodat de baby veilig is. Via de sensor bij de deur gaat er weer een melding die zegt dat degene die de baby bracht, weg is.

 

Zodra er een baby ligt wordt het zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht om te kijken of de baby medische zorg nodig heeft. Dan wordt er melding gedaan bij de politie en worden de officiële instanties ingeschakeld en zal de baby elders opgevangen worden. Een moeder kan nadat ze haar baby heeft achter gelaten en bijvoorbeeld spijt krijgt, altijd contact opnemen met de hulpdiensten of met de beschermde wieg.

 

Voor wie is er de beschermde wieg? Voor moeders in nood, maar ook aanstaande moeders in nood kunnen via de site contact zoeken voor advies en overige hulp. Soms weten (aanstaande) moeders niet wat ze moeten doen, ze zijn in de war, dragen ongewenst een kindje, of omdat ze verkracht zijn, het een schande voor het geloof is, incest, cultuur. Ze zien geen uitweg meer.

 

 

Daarvoor is er de beschermde wieg. Het leven van het kindje staat altijd voorop. Er zijn voorstanders maar ook tegenstanders op dit soort kamertjes. Maar laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk niet de beste oplossing maar het is nog altijd beter dan je kindje in een ondergrondse container te stoppen of in een rioolbuis, een kluisje op het station of je kindje van het leven te beroven.

 

 

 (foto`s van de ruimte exclusief)

 

Foto's

Deel dit artikel