112Kort: Schade bij branden in provincie

Deel dit artikel
M.Huising/F.De Vries/H.Buseman
Veendam -

De brandweer van Veendam rukte zaterdagavond uit naar een brand aan de Raadhuiskade te Wildervank. Aangekomen bleek er een binnenbrand te woeden, die snel onder controle was. Er is door de brand, behoorlijke roet en waterschade ontstaan. Stichting Salvage is door de brandweer gewaarschuwd, om het huis weer bewoonbaar te maken. De gezamelijke verzekeringsmaatschappijen hebben Salvage opgericht om snel en doelmatig de schade te beperken na een calamiteit, zoals in dit geval brand.(Freddy de Vries/http://www.langeleegte.net) Stadskanaal – Zaterdagmiddag om 12:50 kreeg de brandweer van Stadskanaal een brandgerucht melding aan de Acaciahage in Stadskanaal op hun piepers binnen. Ter plaatse gekomen onder een prioriteit twee bleek dat de houtkachel in brand stond. Een oplettende buurt bewoner merkte dat er wel erg veel rook uit de schoorsteen kwam en waarschuwde de bewoners. Eerste hebben de bewoners zelf geprobeerd om de brand te blussen maar hebben al gauw met de 112 alarmcentrale gebeld.

De brandweer heeft met een hogedrukstraal en een schuim brandplusser de brand geblust. Ook hebben zij de kachel leeg gehaald en de schoorsteenpijp op de bovenverdiepingen gecontroleerd. Doordat 1 van de bewoners de rook afvoer kanaal naar de schoorsteen op de kachel heeft afgesloten is erger voorkomen. Waarschijnlijk is er een kunststofblok dat veel op een houtblok lijkt die op zijn buurt weer tussen het gekochte brandhout zat in de kachel beland. De één jaar oude kachel en pijpen moeten allemaal vervangen worden als men op deze manier van verwarmen verder gaan.

De bevelvoerder van de brandweer heeft stichting Salvage ingelicht om alle opgelopen schade te regelen. Ook in Schildwolde was door de harde wind een schoorsteenbrand. Schade en stank in de woning is groot. (H.Buseman/ 5 t/m 8 www.112kanaalstreek.nl)

Foto's

Deel dit artikel