Studenten weten onvoldoende wat te doen bij brand in huis

Deel dit artikel
BrandweerGroningen.nl
Groningen - Studenten die zelfstandig wonen in de stad Groningen hebben vaak wel een rookmelder in huis, maar als er daadwerkelijk brand uitbreekt leven er bij hen nog veel onduidelijkheden. Dit is gebleken uit onderzoek van Brandweer Stad.

Het (afstudeer)onderzoek is uitgevoerd onder 2674 studenten van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Studenten zijn een belangrijke doelgroep voor de brandweer in Groningen. Ze wonen met meerdere mensen in studentenhuisvestingen en de populatie in de stad is groot. Daarnaast komt er ieder jaar een compleet nieuwe lichting in de stad studeren.
 
 

Naast de reguliere controles is de afgelopen jaren veel aandacht aan preventie besteed met gratis brandveiligheidschecks. Ook zijn we dit jaar weer aanwezig tijdens de KEI-week, bij de introductie van nieuwe studenten. Met het onderzoek wil de brandweer te weten komen hoe het staat met de interesse en het gedrag van studenten rondom brandveiligheid.  

 

Rookmelders zijn aanwezig, maar worden weinig getest


Een overgroot deel van de ondervraagden geeft aan een of meerdere rookmelders in huis te hebben.  Hiervan geeft de helft aan deze nooit te testen. Het testen van rookmelders is  belangrijk, want bij een brand is een goed werkende rookmelder van levensbelang.

 

Er is brand uitgebroken, wat nu?


Zorgelijk is dat studenten vaak niet weten wat ze moeten doen als er brand is uitgebroken. Ruim 50% weet niet hoe ze met een brandblusser een beginnende band moeten blussen en 77% heeft geen blusdeken in huis. 60% van de ondervraagden heeft nog nooit nagedacht over een vluchtplan en 81% heeft nooit met huisgenoten besproken wat te doen bij brand. Positief gegeven is dat ruim 80% weet dat ze een met een deksel de vlam in de pan moeten afdekken.

 

Conclusie


Positief is dat veel studenten aangeven een rookmelder in huis te hebben die ze kan alarmeren als er brand is uitgebroken. Wel vraagt het testen van rookmelders en het gedrag tijdens een brand extra aandacht. Tijdens de KEI-week, en mogelijk ook bij andere activiteiten, zal hier dan ook uitgebreid aandacht aan besteed worden. Studenten geven in het onderzoek ook aan dat ze hier graag informatie over willen ontvangen.

 

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel