Brandweer vaardigheidstoetsen in Roden

Deel dit artikel
Roden - De vaardigheidstoets in Roden zaterdag 10 mei 2014 betrof de provinciale toets klasse TS-HD.

De organisatie is in handen van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité, met medewerking van de brandweer Roden. Aan deze toets deden 10 blusgroepen mee. Gegevens toetsobject en het incident. De incidentmelding was: “Prio 1 (gebouw) Brand, Schoolgebouw De Haven, Kanaalstraat 38 te Roden.

 

Een passant had rook uit het gebouw zien komen en wist dat er nog mensen aanwezig waren en belde 112. Het is een voormalige school dat nu door verschillende kunstenaars gebruikt wordt. Zo hebben er een houtbewerker, een lasser en een kunstschilder elk een eigen werklokaal. De lasser was bezig aan haar kunstwerk de “kapstokfiets” toen de jas die er achter hing vlam vatte. Deze brand heeft ze geprobeerd te blussen maar helaas is dat niet volledig gelukt. Er was namelijk al een doorslag naar de naastgelegen hal. Toen ze dit ontdekte merkte ze het trapje te laat en viel, met gevolg dat haar enkel een breuk op liep. Welke wegen leiden er naar een oplossing?

 

• De verkenning is zo als altijd erg belangrijk. Je kunt via de achterzijde naar binnen maar ook via de voordeur. • Vooruitlopend op het nieuwe Drentse bluswatersysteem met Watertanks (WT) was de bluswatervoorziening vandaag een WT. • Langs meerdere zijden is de brand te benaderen maar ook kun je via meerdere wegen bij de lasser komen. • Het bevrijden/redden van de lasser, de houtbewerker en de kunstschilder met zijn “naakt” model moet op een veilige en effectieve wijze. En ook hier zijn meerdere wegen. • Het rond hebben van de “kubus” is net als voorheen altijd belangrijk. Ook in dit geval.

 

Welke weg het ook is, het moet: “Veilig, effectief en efficiënt” zijn. Dit is namelijk het motto van het ABWC in de herziene opzet van de vaardigheidstoetsen. In deze nieuwe opzet krijgt elk ploeglid elke tops en tips mee om vooral hun voordeel er mee te doen. De algemene conclusie was, dat we vandaag weer een stukje vakbekwamer geworden zijn door deze ABWC vaardigheidstoets.

 

 

 

 

Uitslag en prijsuitreiking

 

Door wethouder Auwema van de gemeente Noordenveld is na afloop van de toetsen in de nieuwe kazerne van de brandweerpost Roden de uitslag bekend gemaakt en zijn de prijzen uitgereikt.

 

De nummers 1, 2 en 3 spelen de 1e ronde gewestelijke toets op 24 mei in Workum (Fr)

 

Uitslag:

 

De groep van Veenhuizen 2 is eerst geworden met 1228 punten.

De groep van Peize is met 1183 punten nummer twee geworden.

De groep van Zwinderen is met 1104 punten nummer drie geworden.

De nummers 1, 2 en 3 spelen de 1e ronde gewestelijke toets op 24 mei in Workum (Fr).

De volledige uitslag

1. Groep Veenhuizen – 2 1228 punten

2. Groep Peize 1183 punten

3. Groep Zwinderen 1104 punten

4. Groep Vries 1086 punten

5. Groep Winschoten 1075 punten

6. Groep Assen 1024 punten

7. Groep Assen – 2 1007 punten

8. Groep Zuidlaren 976 punten

9. Groep Smilde – 2 1016 punten regl. 1

10. Groep Eelde 1011 punten regl. 1

 

 

 

Haren werd winnaar in Muiden

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel