Hartstichting ontvangt vijftig 6-minutenzones van St. Groningen HartVeilig

Deel dit artikel
Persbericht
Groningen - Zaterdagmorgen heeft Stichting Groningen HartVeilig symbolisch vijftig 6-minutenzones in de provincie Groningen overhandigd aan Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

Met dit initiatief draagt  Stichting Groningen HartVeilig bij aan het doel van de Hartstichting om van Nederland één 6-minutenzone te maken. Een 6-minutenzone is een gebied waar het mogelijk is om binnen 6 minuten alle handelingen uit te voeren die nodig zijn bij een hartstilstand: 112 bellen, reanimeren en defibrilleren.

 

Elke week krijgen 300 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Nu overleeft, afhankelijk van de regio, naar schatting 10% van deze slachtoffers dit. Door van heel Nederland een 6-minutenzone te maken wil de Hartstichting de overleving bij een hartstilstand verhogen naar 25%. Dat betekent dat jaarlijks zo’n 1.000 extra levens gered kunnen worden.

 

Inzet burgerhulpverleners van belang

 

Floris Italianer: “Ik ben zeer verheugd dat er met dit initiatief vijftig 6-minutenzones zijn toegevoegd aan de provincie Groningen en dat zo de overleving in deze gebieden stijgt. We hopen dat meer burgers die kunnen reanimeren zich melden bij Stichting Groningen HartVeilig en dat AED’s beschikbaar gesteld worden voor deze vorm van burgerhulpverlening, zodat we er met elkaar voor zorgen dat de overleving in Noord Nederland stijgt. ”

 

 

Over Stichting Groningen HartVeilig


Deze stichting is ontstaan nadat bekend geworden is dat in de provincie Groningen slechts 12% van de slachtoffers een hartstilstand overleeft. Omdat er toevallig mensen in de buurt waren die binnen 6 minuten hulp konden bieden. Aan dit toeval wil deze stichting een einde maken door bij een hartstilstand burgers op te roepen die  een reanimatie  opleiding hebben gehad. Zij ontvangen van de meldkamer 112 een sms om naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Een andere groep burgerhulpverleners wordt met een sms- je via de dichtstbijzijnde AED naar het slachtoffer gestuurd. Als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren én de AED wordt ingezet, dan kan de individuele overlevingskans van het slachtoffer oplopen tot 50-70%. Stichting Groningen HartVeilig zorgt ervoor dat er voldoende AED’s en burgerhulpverleners zijn om de juiste hulp te bieden aan slachtoffers voordat de ambulance arriveert en de zorg wordt overgenomen door de ambulance professionals.

 

www.groningenhartveilig.nl

 

Over de Hartstichting

Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Aan hart- en vaatziekten overlijden per dag 107 mensen. Dagelijks komen 1.000 mensen met hart- en vaatziekten in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijke missie van de Hartstichting. De Hartstichting strijdt al 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door onder andere voorlichting te geven over een gezonde leefstijl en door innovatieve verbeteringen in de zorg te bewerkstelligen.

 

 

Meer informatie over de 6-minutenzone.

 

 

Foto's

Deel dit artikel