Onderzoek rondom hennepteelt en gijzeling afgerond (Video)

Deel dit artikel
Martin Nuver 112Gr.
Groningen - De politie heeft een onderzoek rondom een aantal drugsgerelateerde incidenten in Groningen afgerond. In februari van dit jaar werden al zes personen aangehouden in dit onderzoek.

 Eind maart en eind april zijn daar nog twee aanhoudingen bijgekomen. Het dossier wordt opgemaakt en aan het Openbaar Ministerie overgedragen.

De aangehouden verdachten zijn allemaal mannen. Het gaat om vier mannen uit Guinee (28 tot 42 jaar), twee Vietnamezen (22 en 16 jaar), een 28-jarige Liberiaan en een 28-jarige man uit Ivoorkust. De Liberiaan is de laatst aangehouden verdachte. Hij probeerde zonder geldige identiteitspapieren vanuit Duitsland ons land binnen te komen en liep tegen de lamp.

 

Gijzeling

 

De politie kreeg eind 2013 informatie over een gijzeling. Vier Vietnamezen zouden in augustus drie dagen tegen hun wil zijn vastgehouden in een woning aan de Grote Beerstraat in Groningen. Zij wisten uiteindelijk weg te komen en hebben de politie ingeschakeld. Twee van hen deden daadwerkelijk aangifte. De politie stelde een onderzoek in naar de gijzeling. Uiteindelijk zijn hier drie personen voor aangehouden: een 35-jarige Guinees, een 28-jarige Liberiaan en een 28-jarige man uit Ivoorkust.

 

Schietincident

 

Eind januari 2014 werd aan het Hoendiep(zie foto`s) in Groningen een krantenbezorger beschoten. De 35-jarige man raakte gewond. Twee mannen uit Guinee (28 en 35 jaar) werden voor betrokkenheid bij dit schietincident aangehouden. In het onderzoek is geen vuurwapen aangetroffen. Beide verdachten zijn in verband met gebrek aan bewijs in vrijheid gesteld.

 

Hennepteelt en -handel

 

In het onderzoek kwam naar voren dat de aangehouden verdachten mogelijk betrokken zijn bij hennepteelt en –handel. Het vermoeden bestaat dat een groep mannen uit West-Afrika in Groningen in verschillende panden hennepkwekerijen inrichten. Zij zouden daar vervolgens Vietnamezen laten werken voor het onderhoud en de oogst van de hennep. Bij een inval aan de Adriaan Pauwstraat is ook daadwerkelijk een hennepkwekerij ontmanteld. Daar werden een kleine 200 hennepplanten en een paar kilo gedroogde hennep aangetroffen. Er zijn niet meer hennepkwekerijen aangetroffen. Wel is op basis van misdaad mag niet lonen beslag gelegd op drie auto’s en 15.000 euro aan contanten. De zes verdachten die in februari werden aangehouden worden alle zes in verband gebracht met hennepteelt.

 

Bestuurlijke maatregelen

 

Vanuit de gemeente is aan twee verdachten een bestuurlijke maatregel opgelegd. In beide gevallen is de huurovereenkomst van de woning ontbonden. In één geval in verband met hennepteelt in de woning (Adriaan Pauwstraat) en in één geval in verband met illegale onderhuur (Grote Beerstraat).

 

Vervolg

 

Van de aangehouden verdachten zitten alleen een 35-jarige man uit Guinee en de 28-jarige man uit de Ivoorkust nog vast. Op basis van de vingerafdrukken van de 35-jarige Guinees is vast komen te staan dat hij gebruik maakte van tenminste twee identiteiten. Op een andere naam stond voor hem nog een onvoorwaardelijke gevangenisstraf open voor een geweldsincident. De pro-formazitting staat gepland voor 12 juni. Te zijner tijd moeten de verdachten zich verantwoorden voor de rechter.

 

 

 

Archief:

 

Dvhn

 

Gezinsbode

 

Tv Noord

 

Telegraaf

 

Nos

 

Video Noordsite

 

Rtl Nieuws

 

Oogtv

 

 

Foto's

Deel dit artikel