Er gaat niets boven een rookmelder!

Deel dit artikel
BrandweerGroningen.nl
Groningen - In Nederland ontstaan er nog altijd twintig woningbranden per dag. Meestal in de woonkamer (45%), de slaapkamer (20%) of in de keuken (13%).

Jaarlijks raken 600 mensen gewond, voornamelijk door het inademen van rook. Liefst 61% van woningbranden ontstaat door menselijk handelen.

 

Brandpreventieweken

Voorlichting over brandveiligheid staat daarom hoog op de agenda. Om het aantal woningbranden te verminderen en ook om branden snel te laten ontdekken. Goed werkende rookmelders zijn daarom van levensbelang.  In het kader van de landelijke Brandpreventieweken in oktober hebben ruim 350 Groningers zich inmiddels bij ons aangemeld voor deze gratis brandveiligheidscheck.  

Plaats vandaag nog een rookmelder

Bij een eerste inventarisatie bleek dat het merendeel van de huishoudens die zich hebben gemeld voor de brandveiligheidscheck, geen rookmelder te hebben geplaatst. We vinden dat zorgelijk en adviseren de melders direct te plaatsen. Wacht geen dag meer. Rookmelders zijn voor ongeveer 10 euro te koop.

 

Het gevaar van rook

Bij onze samenwerkingspartner het Brandwondencentrum in Groningen worden jaarlijks veel mensen met brandwonden behandeld. Gelukkig is het niveau van de brandwondenzorg tegenwoordig dusdanig hoog dat steeds minder mensen overlijden aan hun brandwonden. De meeste mensen die een woningbrand niet overleven, overlijden doordat ze te veel rook hebben ingeademd. Het thema van de Brandpreventieweken is dit jaar dan ook 'Blijf uit de Rook'.

Mocht het toch misgaan?
Tips, eerste hulp bij brandwonden:

Koel de brandwond +/- 10 minuten met, bij voorkeur, lauw zachtstromend leidingwater.
Voorkom onderkoeling. Koel alleen de wond!
Verwijder alleen de kleding die niet aan de wond kleeft.
Waarschuw een arts bij blaren, een aangetaste huid, elektrische en chemische verbrandingen.
Smeer niets op een brandwond.
Bedek de wond met steriel verband of een schone doek.
Geef het slachtoffer geen eten of drinken.
Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend, in een warme deken.

 
Kijk voor meer informatie over brandveiligheid op de site van het Brandwondencentrum, onze partner met wie wij sinds 2012 samenwerken.

Iedere eerste maandag voor de maand vragen we gezamenlijk aandacht voor het voorkomen van brand en brandwonden.

 

 

Foto's

Deel dit artikel