Veel brandweer inzet bij grote brand in Winschoten (Video)

Deel dit artikel
OttoPekel.nl & Erwin Dijkman
Winschoten - Woensdagmiddag, even voor twee uur, werd de brandweer van Leek opgeroepen voor een brand bij een agrarisch bedrijf in Tolbert.

Al  snel werd opgeschaald naar middelbrand, vanwege de afgelegen plek van het bedrijf en de mogelijke moeilijkheden met de watervoorziening. De brand, die ontstaan was in een verbindingshal tussen het woonhuis en een landbouwschuur,  dreigde over te slaan naar de landbouwschuur. In deze schuur was op dat moment nog vee aanwezig. Nadat deze dieren, twee paarden en wat jongvee, door de aanwezige hulpverleners in veiligheid waren gebracht, kon de brandweer met het blussen beginnen. De brand had zich inmiddels zowel naar de voor- als de achterzijde uitgebreid

Het woonhuis heeft flinke rook-, roet- en brandschade opgelopen, de schuur kan als verloren worden beschouwd. Het dak van de schuur bestond uit asbesthoudende platen, deze asbest is door de brand deels vrijgekomen en zeer lokaal verspreid. Een specialistisch bedrijf zal de asbest opruimen. Het nablussen heeft nog lange tijd geduurd, mede doordat er in schuur ook pakjes hooi en stro waren opgeslagen. In totaal hebben 5 brandweerauto's zich bezig gehouden met de brandbestrijding, evenals het groot watertransport uit Groningen.

 

Niet lang na deze melding, omstreeks half vier, werd het korps van Oude Pekela gealarmeerd voor een soortgelijke brand in het buitengebied van Winschoten. Ook hier ging het om een landbouwschuur, deels aardappelopslag, deels opslag van landbouwvoertuigen. Deze brand is opgeschaald naar grote brand, mede vanwege de waterwinning, de grootte van het object en de mogelijke overslag van de brand naar het naastgelegen woonhuis. Dankzij de inzet van de korpsen uit Oude Pekela, Winschoten en Veendam is deze overslag voorkomen.  Niet voorkomen kon worden dat de schuur voor het grootste deel opbrandde.

 

 

De branden hebben behoorlijke impact gehad op de bewoners/eigenaren van de beide bedrijven. In Tolbert kwam de burgemeester langs om steun te geven aan het getroffen gezin. Naar de oorzaak van de branden zal onderzoek worden gedaan.

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel