Brandweer Stadskanaal bezoekt Westdorpe (Zeeland)

Deel dit artikel
Kris Scheven
Westdorpe - Een delegatie van brandweer Stadskanaal heeft, op uitnodiging van brandweer Westdorpe (Zeeland), het 75-jarig jubileum van de vrijwillige brandweer Westdorpe bijgewoond.

Op vrijdagavond 31 mei hebben de Zeeuwse collega’s de Groningse gasten ontvangen op een officiële receptie. Een bijzonder moment daar brandweer Westdorpe juist op 31 mei 1938 haar eerste oefenavond kende, en dit op vrijdag 31 mei 2013 exact 75 jaar geleden heeft plaatsgevonden.

 

De zaterdag was gevuld met diverse activiteiten. Na een uitstekend verzorgd ontbijt zijn de Groningers opgehaald door Brandweer Zelzate (België). In de kazerne van de Belgische collega’s stond een imposante hoeveelheid aan wagens en materieel, welke alle dan ook uitvoerig zijn bewonderd. ’s Middags hebben diverse Nederlandse en Belgische korpsen deelgenomen aan de zogeheten Farmwoord Games.

 

De Games bestonden uit vijf spel elementen:

 

1. Het aflegsysteem : een spelonderdeel waarbij watervoerende armaturen centraal stonden, zo ook samenwerking en snelheid.  

2. Blindlopen: met ademlucht en geblindeerde maskers hebben de teamgenoten op aangeven van een collega een doolhof/parcours ‘blind’ moeten afleggen.  

3. Eierrace: m.b.v. hydraulisch redgereedschap dienden de eieren over het parcours gebracht te worden. Gevoel en tact speelden hierbij een grote rol.

4. Brandcardrace: Uit diverse materialen diende een brancard te worden samengesteld. Daarna diende een van de collega’s hierop plaats te nemen, waarna de overige collega’s met de brandcard een parcours dienden af te leggen. 

5. Trucktrekken: Een vrachtwagen diende door het volledige team van punt A naar B (100m) te worden verplaatst, met een volledig team rivaliserende collega’s achterop de auto.

 

De Games werden door Stadskanaal afgesloten met een eerste plaats, en opgevolgd door een gezamenlijke maaltijd en een feestavond die open stond voor alle Westdorpenaren. Op zondag heeft de Groningse blusgroep een bijeenkomst bijgewoond ter herdenking aan omgekomen collega’s, zowel nationaal als internationaal. Uiteraard is de dag afgesloten met een bezoek aan de Westdorpse kazerne.

Foto's

Deel dit artikel