Cao onderhandelingen politie mislukt

Deel dit artikel
-

Na vijf vergaderingen met de werkgever over een nieuwe politie-CAO vanaf 1 januari 2008 heeft de NPB op dinsdag 20 november moeten constateren dat het aanbod van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) te ver achter blijft bij de CAO-eisen van de NPB om tot een akkoord te kunnen komen. Met de mond belijdt de minister dat er van alles moet gebeuren om het politiewerk aantrekkelijker te maken en gaat zij een heel eind met de NPB-voorstellen mee, maar vervolgens ontbreekt de bereidheid om voor de korte en middellange termijn de financiering te organiseren.

De NPB is zeer teleurgesteld over deze gang van zaken, aangezien wij de onderhandelingen over een nieuwe politie-CAO zijn ingegaan met een zeer evenwichtig pakket aan voorstellen voor met name een duidelijke verbetering van de inkomenspositie van politieambtenaren.
Voorstellen die enerzijds recht doen aan het directe belang van de politiewerknemers en anderzijds rekening houden met de arbeidsmarkt op de middellange termijn en het beloningsniveau in de marktsector en binnen politieorganisaties in het buitenland. Daarnaast heeft de NPB zich maatschappelijk verantwoordelijk getoond door de relatief beperkte mogelijkheden voor verhoging van het basissalaris onder ogen te zien en als enige bond veel tijd en energie te stoppen in het uitwerken van aanvullende politiespecifieke beloningsvoorstellen.

Ultimatum:
De NPB gaat nu zijn leden informeren over de onderhandelingen tot op heden en volgende week dinsdag met de vertegenwoordigers van de NPB-achterban in de bondsraad (het NPB-parlement) een ultimatum voor de minister formuleren. Tevens zal worden begonnen met het voorbereiden van acties.

Op vrijdag 7 december zal tijdens de eerstvolgende ontmoeting tussen de minister en de bonden worden vastgesteld of BZK onder druk van het ultimatum zijn aanbod voldoende heeft aangepast om een akkoord alsnog bereikbaar te maken. Blijkt dat niet het geval, dan wordt het overleg stopgezet en een begin gemaakt met het op andere manieren onder druk zetten van de werkgever.

Zie ook: www.politiebond.nl

Deel dit artikel