Vuurzee bij kadowinkel in Tolbert (Video)

Deel dit artikel
Herald Veenstra & J. Haverdings & Dirk van de Kamp & M. Nuver video
Tolbert - Vrijdagmorgen is een woonwinkel in Tolbert volledig door brand verwoest. De zeer grote brand ging gepaard met langdurige en hevige rookontwikkeling.

 

Een zeer grote brand heeft vrijdagochtend 14 december jl. een woonwinkel aan de Zuiderweg in Tolbert verwoest. Vanwege de hevige rookontwikkeling van de felle brand is NL-Alert ingezet om de omgeving direct te informeren. Verschillende korpsen uit Groningen met ondersteuning van Drentse collega’s uit Roden, hebben zich ingezet om de brand onder controle te krijgen. Bij de brand raakte niemand gewond.

 

Omstreeks 06:30 uur kwam de brandmelding binnen bij de Meldkamer Noord Nederland. Even was er sprake dat er mogelijk personen in het pand aanwezig zouden zijn. Boven het winkelpand bevindt zich namelijk een woning. Gelukkig waren de bewoners ten tijde van de brand niet thuis. Bij aankomst van de eerste eenheden kwam de vlammen al uit het vrijstaande winkelpand. Een “binnenaanval” door de brandweer was niet meer mogelijk, de brand is daarom van buiten bestreden. Dit was een lastige klus. Het winkelpand was een aaneenschakeling van een paar panden en omgeven door nauwe straatjes. In verband met het risico op overslag en de waterwinning werd daarom al snel het nader bericht “zeer grote brand” gegeven. De korpsen van Marum, Zuidhorn, Groningen en Roden kwamen de collega’s van Leek assisteren bij de bestrijding. Om snel over voldoende bluswater te beschikken is handig gebruik gemaakt van de nabijgelegen IJsbaan Tolbert.

De hevige brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. Door de weersomstandigheden gaf de rook veel overlast. Om de omgeving direct te informeren is NL-alert ingezet, waarbij is aangegeven om ramen en deuren te sluiten en eventueel mechanische ventilatie af te schakelen. Dit is de eerste keer dat NL-alert is toegepast in Nederland.

Na ongeveer vijf uur blussen kon om ongeveer 11.30 uur het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Bij het nablussen komt ook rook vrij. Het advies om uit de rook te blijven en ramen en deuren te sluiten blijft, zolang er hinder van de rook is, van kracht.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.


 

 

Tv Noord

 

Telegraaf

 

112Nederland (kijktip)

 

 

Foto's

Deel dit artikel